Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Σύσκεψη στη Βουλή για την προστασία και την ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο δίκτυο NATURA!


Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην ανάγκη προστασίας του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος, αλλά και του ιστορικού-πολιτιστικού τοπίου (Δελφικό τοπίο, ιστορικός ελαιώνας Άμφισσας), τονίζοντας την ανάγκη εκπόνησης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Συζητήθηκαν επίσης τα αιτήματα και οι δυνατότητες που υπάρχουν να χαρακτηριστεί ο κόλπος «Εθνική Προστατευόμενη Περιοχή Αλιείας με υποχρέωση επιστημονικής παρακολούθησης».



ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΩΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ NATURA 2000

Σύσκεψη για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24/5/2017 σε αίθουσα του Κοινοβουλίου μετά από πρωτοβουλία της ΕΠΕΚΕ Περιβάλλοντος, του συντονιστή και Οικολόγου Βουλευτή Γιώργου Δημαρά και της Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κατερίνας Ιγγλέζη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν βουλευτές-μέλη της ΕΠΕΚΕ Περιβάλλοντος και τοπικοί Βουλευτές Κορινθίας, Αχαΐας, Αττικής, Βοιωτίας, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον Κορινθιακό (ΑΛΚΥΩΝ, ΠΑΝΔΟΙΚΟ), ο πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ορθολογική Ανάπτυξη του Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ) Σταμάτης Χαλβατζής, ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου (μέλος του ΣΥΡΙΖΑ) Νίκος Πατσαρίνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αιγιαλείας (μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ) Κώστας Παπακωνσταντίνου, καθώς και στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ενημέρωση για την οικολογική σημασία του Κορινθιακού με παρουσίαση διαφανειών έγινε από την Μαρία Σαλομίδη, ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και από τον Γιώργο Παλαμάρη, εκπρόσωπο της ΠΑΝΔΟΙΚΟ. 


Οι ειδικοί επιστήμονες τόνισαν, ότι ο Κορινθιακός αποτελεί μικρογραφία της Μεσογείου, μία κλειστή και βαθιά θάλασσα, με σημαντικά γεωλογικά φαινόμενα, αξιόλογα για τον γεωτουρισμό, λιβάδια Ποσειδωνίας, κοραλλιογενή και ροδολιθικά πεδία, που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί και δεν προστατεύονται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Μεσογείου όπως η Τουρκία και το Μαρόκο. Η απουσία καταγραφής αυτών των σημαντικών οικοτόπων οδηγεί στην ανενόχλητη χρήση βαριών αλιευτικών εργαλείων με συρόμενα δίχτυα (ανεμότρατες) που καταστρέφουν τον βυθό, καταπατώντας τον ευρωπαϊκό κανονισμό που απαγορεύει την αλιεία πάνω από θαλάσσια βλάστηση.

Όπως τόνισαν οι εισηγητές, ο Κορινθιακός Κόλπος αποτελεί τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής σημαντικών και απειλούμενων ειδών ψαριών και μοναδικών κητωδών (φάλαινες, δελφίνια, καρχαρίες, φώκιες, χελώνες). Αποτέλεσμα της υπεραλίευσης του Κορινθιακού (80%) είναι η διατάραξη της ισορροπίας με την αύξηση του αριθμού των μεδουσών τα τελευταία χρόνια λόγω της εξαφάνισης των φυσικών εχθρών τους, που είναι τα ψάρια. Ταυτόχρονα, σε κίνδυνο βρίσκονται και οι παράκτιοι αλιείς, σημαντικός κλάδος για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό.


Εκτός από την υπεραλίευση, το θαλάσσιο περιβάλλον του Κορινθιακού έχει υποβαθμιστεί από τις παράνομες αμμοληψίες από κοίτες ποταμών και ακτών που αφαιρούν φερτά υλικά και οδηγούν στη διάβρωση των ακτών, καθώς και από τη βαριά βιομηχανία (βωξίτες-αλουμίνα, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, μεταλλευτικές δραστηριότητες), τα αστικά λύματα και τη μάστιγα των πλαστικών απορριμμάτων.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην ανάγκη προστασίας του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος, αλλά και του ιστορικού-πολιτιστικού τοπίου (Δελφικό τοπίο, ιστορικός ελαιώνας Άμφισσας), τονίζοντας την ανάγκη εκπόνησης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Συζητήθηκαν επίσης τα αιτήματα και οι δυνατότητες που υπάρχουν να χαρακτηριστεί ο κόλπος «Εθνική Προστατευόμενη Περιοχή Αλιείας με υποχρέωση επιστημονικής παρακολούθησης», σύμφωνα και με τις επιταγές της Ε.Ε.


Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με αισιόδοξο μήνυμα από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την σχεδιαζόμενη κήρυξη του Κορινθιακού σε προστατευόμενη περιοχή NATURA.


Δεν υπάρχουν σχόλια: