Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΠΑΛΜΟΣ NEWS: Ιτέα…Μια μικρή «πόλη» με πάθος και θέληση!!!




Μπορεί να μοιάζει τετριμμένο και κοινότυπο, είναι όμως ρεαλιστικό & αληθές. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό ακόμη και σε ερασιτεχνικό επίπεδο και σε κάθε έκφανσή του είναι μια από τις δημιουργικότερες και καλύτερες απασχολήσεις για τα παιδιά και τους νέους. Μία δημιουργική και υγιής διέξοδος από την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει η πανταχού βαλλόμενη κοινωνία μας.



Ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου πέρα από την οικονομική κρίση, η κοινωνική και αξιακή κρίση είναι εμφανής όσο ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες, η άθληση είναι καθοριστική ως φορέας παιδείας, εκγύμνασης, πολιτισμού και εξόδου από τα αδιέξοδα για τη νεολαία. Αυτό ίσχυε ούτως ή άλλως πόσο μάλλον τώρα. Σε τοπικό επίπεδο έχουμε την ευτυχή συγκυρία παρά τα μικρά δεδομένα της περιοχής  σε έκταση και πληθυσμό να διαθέτουμε αρκετά σωματεία ως προς το σκοπό αυτό.

Η Ιτέα είναι μια σύγχρονη, παραλιακή κωμόπολη του νομού Φωκίδας και επίνειο της Άμφισσας και των Δελφών, με πληθυσμό 4.362 κατοίκους, κατά την Απογραφή του 2011. Με την όμορφη αυτή κωμόπολη που βρέχεται από τα γαλήνια νερά του Κορινθιακού Κόλπου συμβαίνει το εξής παράδοξο όσο και αξιομνημόνευτο:

Η Ιτέα συνιστά παράδειγμα προς μίμηση για κάθε επαρχιακή πόλη, για κάθε νέο και νέα που έχει αποφασίσει να μείνει στην πόλη του.

Η αγάπη των κατοίκων της περιοχής για τα αθλήματα και η αποφασιστικότητα τους είναι άξια θαυμασμού! Ποιος περίμενε ομάδες της μικρής αυτής πόλης της Φωκίδας να συναγωνίζονται ομάδες πολύ μεγαλύτερων πόλεων με πολλαπλάσιο πληθυσμό όπως η Λαμία, η Χαλκίδα και η Λιβαδειά! Να συμμετέχουν επιτυχώς σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα κερδίζοντας στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΣΕ (Ένωση Καλαθόσφαιρας Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας) ομάδες από πόλεις πολλών χιλιάδων κατοίκων με ότι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο διαθεσιμότητας παιχτών/προπονητών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Και όλα αυτά χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και με λιγοστά ή καθόλου μέσα…Κι όμως μέσα απ’ αυτήν την δυσχερή πράγματι θέση, σύλλογοι, όπως 

  • ο Γυμναστικός Σύλλογος Ιτέας, 
  • ο Ναυτικός Όμιλος Ιτέας, 
  • ο Α.Σ. Ιτέας, 
  • ο Α.Σ. Αστέρας Ιτέας κ.ά., έχουν καταφέρει να αναρριχηθούν αγωνιστικά σε μεγάλες κατηγορίες και να καταφέρουν αγωνιστικά αποτελέσματα που πολλοί σύλλογοι αρκετά μεγαλύτερων πόλεων θα ζήλευαν.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Γυμναστικού Συλλόγου Ιτέας:
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ιτέας είναι ένα αθλητικό σωματείο της Ιτέας που ιδρύθηκε το 1984. στόχος του είναι η παρότρυνση και η ενασχόληση των παιδιών της ευρύτερης περιοχής με τον αθλητισμό και η αποφυγή άλλων βλαβερών συνηθειών.



Ο Γυμναστικός Σύλλογος Ιτέας διατηρεί τμήμα τζούντο, τένις και μπάσκετ ενώ παλιότερα υπήρχαν και τα τμήματα κολύμβησης, στίβου, βόλεϊ, χιονοδρομίας, ορειβασίας και ποδηλασίας. πάγια φιλοσοφία του συλλόγου είναι η ανάδειξη και η εξέλιξη νεαρών αθλητών, η διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, η κοινωνικοποίηση τους και τέλος η προώθησή τους στην αντρική μας ομάδα . Ο Γ.Σ. Ιτέας φημίζεται πανελλαδικά για την υποδομή του στις μικρές ηλικίες και είναι αρκετοί οι αθλητές που έχει αναδείξει από τα σπλάχνα του Ντινόπουλος Νάσος, Βοριάς Βασίλης, Μωραΐτης Γιάννης κα). Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του συλλόγου δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος της περιοχής που να μην σφύζει από υπερηφάνεια και συγκίνηση όταν κάθε εβδομάδα ακούγεται από την τηλεόραση ότι ο σημερινός αρχηγός του Άρη Θεσσαλονίκης Σπύρος Μούρτος προέρχεται από την Ιτέα και τον τοπικό Γυμναστικό Σύλλογο!

Κορωνίδα του συλλόγου είναι το τμήμα μπάσκετ που έχει προσφέρει πολλούς τίτλους και πολλές συγκινήσεις στους φιλάθλους της Ιτέας.

Το τμήμα των ανδρών έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ το 1997 και 3 πρωταθλήματα στην Β’ ΕΣΚΑΣΕ (1986,1999,2015).

Το τμήμα των εφήβων έχει κατακτήσει 3 φορές το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ (1992,2007,2017).
Το τμήμα των παίδων έχει κατακτήσει 3 φορές το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΣΕ (1988, 2006, 2017).
Την φετινή χρόνια ο Γ.Σ. Ιτέας κατέκτησε το πρωτάθλημα και στους παίδες και στους έφηβους κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία ομάδα στην Στερεά Ελλάδα. Σαν πρωταθλητές τόσο η παιδική όσο και η εφηβική ομάδα αγωνίστηκαν στην Αθήνα στους προκριματικούς πανελληνίους αγώνες και διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο τόσο της Ιτέας όσο και την ευρύτερη περιοχή του νομού Φωκίδας..

Οι παίδες του συλλόγου κατέκτησαν την δεύτερη θέση στον όμιλο με 3 νίκες και 1 ήττα ενώ στο εφηβικό την τρίτη θέση με 2 νίκες και 2 ήττες.

Πρόεδρος και ιδρυτής του Γ.Σ. Ιτέας για 35 χρόνια είναι ο Νίκος Κουτρόγιαννος που μαζί με τους συνεργάτες του διοικεί υποδειγματικά τον σύλλογο αποσπώντας τα θερμά συγχαρητήρια από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γιώργο Βασιλακόπουλο τους πολυάριθμους φίλους της Ιτέας, του νομού Φωκίδας, και της Ελλάδας ολόκληρης. Είναι από τους ελάχιστους πρόεδρους ερασιτεχνικών συλλογών που 35 χρόνια διοικεί αυτόν τον υπέροχο σύλλογο με σύνεση και σιγουριά παρ’ όλες τις γνωστές αντιξοότητες με τους αθλητικούς χώρους που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια.

ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ :
1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ
2. ΣΑΝΟΥΔΟΣ ΜΑΝΟΣ
3. ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ
4. ΚΡΙΚΕΛΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
5. ΚΟΥΤΡΟΓΙΑΝΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
6. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
7. ΠΑΓΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
8. ΠΑΠΑΔΡΟΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
9. ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
10.ΣΚΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΑΛΟΣ(ΑΡΧΗΓΟΣ)
ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΕΣ :
1. ΣΑΝΟΥΔΟΣ ΜΑΝΟΣ
2. ΣΑΝΟΥΔΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
3. ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
4. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
5. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
6. ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
7. ΓΕΡΕΝΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
8. ΠΑΓΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
9. ΠΑΠΑΔΡΟΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
10. ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
11. ΦΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
12. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ
13. ΛΙΚΕ ΣΙΛΝΤΙ
COACH : ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΜΟΛΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ,ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ


Ο προπονητής Χρήστος Μωραΐτης:
Σύμφωνα με το δημοφιλές μπασκετικό portal eviabasket.gr ο Μωραϊτης είναι από τις λίγες περιπτώσεις ανθρώπων, που σπάνια θα ακούσεις άσχημο λόγο για το πρόσωπο του.

Είναι αυτό που λέμε, κοινής αποδοχής με πολλούς φίλους και ακόμα περισσότερο γνωστούς, που είναι αποδεκτός ακόμα και στην γειτονική και παραδοσιακά…αντιμαχόμενη με την Ιτέα, Άμφισσα, την οποία άλλωστε ανέβασε στην Α” κατηγορία πριν από 8 χρόνια…
Και όλα αυτά, σε μια μακρά πορεία στο χώρο που έχει ως αφετηρία επιτυχιών το πρωτάθλημα ΕΣΚΑΣΕ παίδων το 1987!
Σήμερα, ο 44χρονος πλέον κόουτς της Ιτέας, παρουσιάζει μια ομάδα-πρότυπο.



Εξ’ ίσου μεγάλες είναι και οι επιτυχίες που έχουν καταφέρει και άλλοι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής, όπως είναι ο Ναυτικός Όμιλος Ιτέας στο πόλο,
ο Α.Σ. Ιτέας στο βόλεϊ γυναικών,
ο Α.Σ. Αστέρας Ιτέας στο ποδόσφαιρο κ.ά.,
οι οποίοι έχουν καταφέρει να αναρριχηθούν αγωνιστικά σε μεγάλες κατηγορίες στον χώρο του αθλητισμού όπου ανήκουν ανάγοντας την Ιτέα σε μια πραγματική Αθλητούπολη του Κορινθιακού.


Θα ακολουθήσουν αναλυτικά αφιερώματα και για τις υπόλοιπες ομάδες της Ιτέας!

https://www.palmosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: