Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Απροστάτευτες από το δάκο 14 περιοχές της Μεσσηνίας (βίντεο)


Χωρίς εργολάβους για ψεκασμούς δακοκτονίας είναι 14 χωριά -περιοχές της Μεσσηνίας, σε πρώτη φάση, καθώς στο σχετικό διαγωνισμό δεν κατατέθηκαν προσφορές από ενδιαφερόμενους εργολάβους.


Ακόμα, ζήτημα φαίνεται να προκύπτει και για 5 - 6 ακόμα περιοχές (Προσήλιο, Χρυσοκελλαριά κ.λπ.), για τις οποίες η επιτροπή διαγωνισμού απέρριψε τις προσφορές που κατατέθηκαν.
Ωστόσο, υπάρχει ευρύτερα προβληματισμός και ανησυχία για την έγκαιρη έναρξη του φετινού προγράμματος δακοκτονίας σε όλη τη Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις πρώιμες περιοχές του νομού, γιατί έχουν καθυστερήσει και οι διαδικασίες για την τοποθέτηση των παγίδων, που προηγούνται και δείχνουν πού και πότε ακριβώς πρέπει να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί. Για το λόγο αυτό ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι κατ’ εξαίρεση πρέπει να εγκριθεί η εκτέλεση προσυμβατικού έργου, δηλαδή, να τοποθετηθούν παγίδες και να γίνουν ψεκασμοί πριν την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους.
Οσον αφορά τις παγίδες, ο διευθυντής ενημέρωσε ότι χθες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε τα δικαιολογητικά των ενδιαφερόμενων ανάδοχων και την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουνίου αναμένεται να εξετάσει και να εγκρίνει και τις οικονομικές προσφορές. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι γύρω στις αρχές Ιουλίου θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους, τη στιγμή που στη Μεσσηνία, στις πρώιμες περιοχές οι ψεκασμοί ξεκινούν στις 25 Ιουνίου. Αφησε μια ελπίδα, ωστόσο, λέγοντας ότι η φετινή χρονιά είναι πιο όψιμη.
Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, παρουσία του κ. Κυριακόπουλου, διαβεβαίωσε χθες ότι η Περιφερειακή Ενότητα και οι υπηρεσίες της θα επισπεύσουν τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης για τα 14 χωριά - περιοχές, προκειμένου να ξεκινήσουν έγκαιρα και σε αυτές οι ψεκασμοί. Επεσήμανε, όμως, ότι οι προσπάθειες δεν θα καρποφορήσουν, αν δε βρεθούν ενδιαφερόμενοι εργολάβοι και ζήτησε την κινητοποίηση των αιρετών των τοπικών κοινωνιών στην εξεύρεση ενδιαφερομένων.
Η κ. Αλειφέρη και ο κ. Κυριακόπουλος ξεκαθάρισαν ότι αν δεν ευδοκιμήσουν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν με δική τους ευθύνη την καταπολέμηση του δάκου.

Τα 14 χωριά - περιοχές για τις οποίες δεν κατατέθηκαν προσφορές, είναι: Ανδρούσα, Αγριλιά - Αμφιθέα, Μαγγανιακό, Καρποφόρα, Κωνσταντίνοι, Μεθώνη, Καινούργιο Χωριό, Ευαγγελισμός, Φοινίκη, Φοινικούντα, Πύλος - Πύλα, Χωματάδα, Καλλιθέα και Βρύσες Τριφυλίας.
Επίσης, ο διευθυντής παρατήρησε ότι φέτος υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα δακοκτονίας στη Μεσσηνία, από κάθε άλλη χρονιά, καθώς προβλέπεται να προστατευτούν 9 εκατομμύρια ελαιόδεντρα σε 160 χωριά. Ο κ. Κυριακόπουλος κάλεσε τους παραγωγούς να παρακολουθούν τα θέματα φυτοπροστασίας, την εξέλιξη του ελαιόκαρπου και να συμβουλεύονται τους γεωπόνους της υπηρεσίας και ιδιώτες, καθώς και να παρακολουθούν τους ψεκασμούς, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να γίνονται, όπου είναι απαραίτητοι και όχι άσκοπα.
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: