Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ 3 ΓΕΝΕΕΣ ΚΟΥΡΕΩΝ (Ιτέας)


Κουρεύοντας 3 γενεές


Ήταν αρχές της 10ετίας του 1950, όταν ο Λουκάς Αλεξαν δρής, “καταπιάστηκε” με το κουρείο του πενθερού του γέρο-Παπαϊωάννου, το οποίο στεγαζόταν από καιρού, στο ισόγειο του πανδοχείου “Ερμείον”στην παραλιακή λεωφόρο της Ιτέας. 

 Με γείτονες τότε τον“Ουζεράκια”, τον Κατίκα στην γωνία και την Εθνική Τράπεζα δυτικά απ’ το κουρείο, επορεύθη έως το 1961, οπότε και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου Πετρόπουλος, το εκατεδάφισε, προκειμένου να ανεγερθεί εκεί το σημερινό ξενοδοχείο “Γαλήνη”.

   Κατά την διάρκεια της λειτουργίας εκείνου του κουρείου, εθήτευσαν κοντά στον Λουκά Αλεξανδρή, τον μπαρμπα-Λουκά όπως τον αποκαλούμε όλοι μας, αρκετοί νέοι “καλφάδες” κουρείς, οι οποίοι στην συνέχεια και μεγαλώνοντας, άνοιξαν δικά τους κουρεία, διατηρώντας και επεκτείνοντας την παράδοση των “αρσενικών” κουρείων στην Ιτέα.

   Ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι εμαθήτευσαν και ανδρώθηκαν ως τεχνίτες δίπλα στον μπαρμπα-Λουκά, ήσαν οι νεαροί τότε, Λουκάς Κατόπης και Παναγιώτης Τζίβας. Τους οποίους επήρε μαζί του όταν μετά το 1961, μετακόμισε το κουρείο του στο ισόγειο της οικίας Μαρούτσου, επί της οδού Καποδιστρίου.

   Και ποιός δεν ενθυμείται τον εκπαιδευόμενον τότε Λουκά Κατόπη, με την “ψιλή” σχάρα στην χειροκίνητη μηχανή, να κουρεύει όλον τον αγορίστικο μαθητικό πληθυσμό της πόλεως και να αφήνει μόνον κατόπιν παρακλήσεων, την εμπροστινή “φούντα”!...
Ο Κατόπης μαζί με τον Τζίβα και με τις ευχές του μπαρμπα-Λουκά Αλεξαν- δρή, άνοιξαν δικό τους κουρείο επί της οδού Μεταμορφώσεως, απέναντι από το προϋπάρχον κουρείου του Αθανασίου Τσώνου ("Λούξ") και του οπωροπωλείου του “Στεφανάκια”, ανάμεσα δε από το καπνοπωλείο του Λουκά Κατίκα (γωνία) και του καφενείου του Κοΐβαρη.

  Όταν μετά από πολλά έτη, έπρεπε να μετεγκατασταθούν και οι ίδιοι, μετέφεραν το κουρείο τους στην λεωφόρο Ηρώων, σε έναν μικρό χώρο, ανάμεσα από το (νέο) καφενείο του Παπαγεωργίου (Ουζεράκια) και την παλιά αποθήκη-βαρελοποιείο της γωνίας, όπου σήμερα το οπωροπωλείο του Ευθυμίου Μαργώνη.

Σε αυτό το τελευταίο κουρείο, έκανε την εμφάνισή του το 1995 ως μαθητευόμενος, ο νεαρός τότε Βασίλειος Βαρβιτσιώτης. Εκεί πρωτοέπιασε στα χέρια του την (ηλεκτρική πλέον) μηχανή κουρέματος, το ψαλίδι και το ξυράφι. Και εκεί “μέστωσε” ως τεχνίτης, παραμένοντας δίπλα στον Λουκά Κατόπη έως και το 2002, οπότε έκλεισε το κουρείο, λόγω συνταξιοδοτήσεως και των δύο ιδιοκτητών (Κατόπης-Τζίβας).

   Το 2008 άνοιξε το δικό του κουρείο ο Βασίλης επί της οδού Καραΐσκάκη 69 και το οποίο έχει γίνει πλέον, σημείον αναφοράς και συναντήσεως, σχεδόν του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού της Ιτέας κι όχι μόνον.
  Σε αυτόν τον φωτεινό, ευχάριστο και φιλικό χώρο, είναι σχεδόν μόνιμοι θαμώνες οι Λουκάς Κατόπης και Λουκάς Αλεξανδρής. Είτε για καφεδάκι και συζήτηση, είτε και για κούρεμα. Είναι χαρακτηριστικό δε της εκτιμήσεως αμφοτέρων για τις ικανότητες του “νεογνού” κατ’ αυτούς Βασίλη, ώστε οι δυο αυτοί πεπειραμένοι και παλαίμαχοι κουρείς, να “αφήνονται” μόνον στα χέρια του Βασίλη για κουρά και ξύρισμα.
Οι δε προ-εχθεσινές φωτογραφίες, μαρτυρούν το αληθές, όπου η γενεά (Βασίλης Βαρβιτσιώτης), κουρεύει την  γενεά (Λουκάς Αλεξανδρής), σχεδόν υπό την παρακολούθηση της 2ας και ενδιάμεσης γενεάς κουρέων (Λουκάς Κατόπης).


Καμαρώνει ο Λουκάς (Κατόπης) για τον μαθητή του. Καμαρώνει όμως και για τους δυο, ο διάγων την 9η δεκαετία της ζωής του αλλά χαίρων άκρας υγείας σώματος και νοός, ο άλλος Λουκάς (Αλεξανδρής). 

http://epikourositeas.blogspot.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εμείς που κουρευτήκαμε στον Λουκά Κατόπη , έχουμε να πούμε μόνο καλά λόγια γιαυτόν τον άνθρωπο. Ένας τίμιος και ειλικρινής συμπολίτης μας με αγάπη για την τέχνη του , ένας λαμπρός Ιτιώτης και καλός οικογενειάρχης.
Ένας αγαθός άνθρωπος.