Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Γενική  Διεύθυνση
Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας


Δελτίο Τύπου


Λαμία   27  Ιουνίου  2017

Μέτρα πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω της συσσώρευσης σκουπιδιών
 
            Η Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ενημερώνει τους κατοίκους των αστικών περιοχών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ότι λόγω της συσσώρευσης απορριμμάτων  υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία και τονίζει τα κατωτέρω:
- Τα απορρίμματα σχετίζονται με φαινόμενα απειλητικά για τη Δημόσια Υγεία όταν η διάθεσή τους δεν είναι ταχεία και σωστή. 
- Τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή άλλων οργανικών ουσιών (ιδίως νωπών), οπότε επέρχεται σήψη.
. Οι κίνδυνοι μετάδοσης ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό «φορέων» μετάδοσης διαφόρων νόσων. Επί παραδείγματι μύγες, ψύλλοι, κατσαρίδες, κουνούπια, σκνίπες, ποντίκια και άλλα τρωκτικά αυξάνονται ταχέως σε συνθήκες μη ελεγχόμενου περιβάλλοντος από άποψη υγιεινής.   Επακολουθεί η πιθανότητα μετάδοσης λοιμωδών μεταδοτικών νοσημάτων (π.χ. δερματοπάθειες, εντερολοιμώξεις) στον άνθρωπο, μέσω κάποιων από αυτά τα έντομα ή τρωκτικά «φορείς μικροβίων» είτε με δήγμα, είτε με ερεθισμό του δέρματος, είτε με μίανση τροφών ή νερού.
Υπογραμμίζουμε πως για την προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι απαραίτητα τα κατωτέρω μέτρα πρόληψης:
Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων.
Εάν αυτή δεν είναι εφικτή, συστήνουμε :
-  Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων.
-  Τα άδεια κουτιά από κονσέρβες να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
 Η συλλογή των απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφικτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δε θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
- Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με αδέσποτα και οικόσιτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, αλλά και με τρωκτικά, όπως οι αρουραίοι και ποντίκια ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.
- Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων 

Δεν υπάρχουν σχόλια: