Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΓΓΑ και Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας




Με στόχο την παρότρυνση των νέων να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας υπέγραψαν σήμερα πρωτόκολλο συν αντίληψης και συνεργασίας, στις εγκαταστάσεις του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων που θα είναι και ο χορηγός επικοινωνίας των συντονισμένων δράσεων. Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Χάρις Ματσούκα ανακοίνωσε την ανάθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Ελλάδα να οργανώσει το 2018 την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. «Θα είμαστε δίπλα, θα προσπαθήσουμε να παροτρύνουμε όλους τους αθλητικούς φορείς να συμπράξουν. Μέσα από τέτοιες συνεργασίας, αμοιβαία επωφελείς, ο τελικός αποδέκτης, δηλαδή η κοινωνία, θα βγει καλύτερη, με πιο καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και με άλλη δυναμική στα θέματα της αλληλοϋποστήριξης,» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού. Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κολυμπάδης δεσμεύτηκε πως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για την προώθηση του μηνύματος στη νεολαία, όπως και ο πρόεδρος της ΕΓΟ, Θανάσης Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της ΕΦΟΑ Σπύρος Ζαννιάς, ο γενικός γραμματέας της ΟΧΕ Κώστας Σταματιάδης. Ο γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), Μιχάλης Ψύλλος τόνισε: «Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε απλά και μόνο χορηγοί επικοινωνίας αυτής της προσπάθειας με έναν τόσο σημαντικό στόχο που δείχνει τη σημασία της ανθρώπινης ύπαρξης. Θέλουμε να μετάσχουμε ενεργά σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια του Εθνικού Οργανισμού Αιμοδοσίας και της ΓΓ Αθλητισμού». Στο πάνελ βρέθηκε και ο Ομοσπονδιακός προπονητής τζούντο, Νίκος Ηλιάδης, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ανάμεσα σε άλλους η μητέρα της Ολυμπιονίκη του Ριο ντε Τζανέιρο Κατερίνας Στεφανίδη, Ζωή και η παλαίμαχος διεθνής αθλήτρια του μπιτς βόλεϊ και του βόλεϊ, Έφη Σφυρή.
Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Χάρις Ματσούκα πήρε πρώτη το λόγο: «Φέτος, η χώρα μας ανέλαβε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να οργανώσει το 2018 την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Αυτή είναι μία ημέρα, η οποία έχει καθιερωθεί εδώ και 14 χρόνια και την επόμενη χρονιά έχει ανατεθεί στην Ελλάδα. Είναι μία ευκαιρία μέσα στο έτος και μέχρι την κορύφωση, στις 14 Ιουνίου 2018, οι δράσεις μας να συνδέσουν τον πολιτισμό μας, με την αλληλεγγύη και με την αιμοδοσία. Μέσα στις αρμοδιότητες και το ρόλο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εντάσσεται η προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών, η εξεύρεση και η συλλογή αίματος από μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Οι Έλληνες δεν είναι αδιάφοροι. Δίνουν αίμα και έχουμε πολύ υψηλό αριθμό αιμοδοτήσεων ανά πληθυσμό. Είμαστε η πρώτη χώρα ανά πληθυσμό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στηριζόμαστε κυρίως στους συγγενείς των ασθενών, σε αντίθεση με όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου η αιμοδοσία είναι αμιγώς εθελοντική. Αυτό, όμως δεν μπορεί να μεταφραστεί πάντα σε αυτάρκεια λόγω της ανάγκης για μεγαλύτερη οργάνωση και καλύτερο συντονισμό του συστήματος. Παγκόσμιο φαινόμενο είναι, όμως η μειωμένη προσέλευση της νέας γενιάς για να δώσει αίμα. Καθώς η νέα γενιά είναι άνθρωποι υγιείς, οι οποίοι αθλούνται,  συνδέονται με τον πληθυσμό εθελοντών αιμοδοτών. Νέοι άνθρωποι που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν και να είναι κοντά, να είναι μαζί! Έτσι κάπως το σκεφτήκαμε και απευθυνθήκαμε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς ο αθλητισμός είναι ένα δίχτυ, το οποίο περνάει μέσα στη νέα γενιά, περνά σε όλη την κοινωνία. Σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να συνδυάσουμε τις δράσεις μας από κοινού, ώστε να αναπτύξουμε μαζί με το φίλαθλο πνεύμα και την έννοια της άθλησης, να αναπτύξουμε και την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας».
Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός επισήμανε: «Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σαν να ήταν έτοιμη από καιρό να υιοθετήσει και να αγκαλιάσει μία τέτοια πρωτοβουλία. Στην πρόταση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας δεν χρειάστηκε να διαβουλευτούμε πάρα πολύ. Πρέπει να ξέρετε ότι η ΓΓΑ δεν είναι μόνο ένα φορέας, ο οποίος ασχολείται με τη διευθέτηση θεμάτων των σωματείων, των προπονητών, των γηπέδων, διαχειριστικού, γραφειοκρατικού τύπου, αλλά είναι φορέας, ο οποίος πρέπει να επιτελεί και κοινωνικό έργο, να βοηθά στο να ευαισθητοποιούμε τη νεολαία κυρίως, γιατί η νεολαία είναι αυτή η οποία ασχολείται κατά πρώτο λόγο με τον αθλητισμό. Να ευαισθητοποιούμε και όλη την υπόλοιπη κοινωνία, τους αθλούμενους, τους ασκούμενους, τους ελεύθερα αθλούμενους. Η ΓΓΑ έχει στην εποπτεία της δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου συρρέουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων. Εμείς είμαστε ο φορέας, ο οποίος αυτή την περίοδο κάνει μια προσπάθεια για να παρέμβει στα ζητήματα της πρόληψης υγείας των αθλητών (σ.σ. κάρτα υγείας αθλητή). Με την αμέριστη συμπαράσταση πολλών αθλητικών ομοσπονδιών, έχουμε την επίβλεψη του ευρωπαϊκού προγράμματος «Be Active», το οποίο απευθύνεται σε χιλιάδες κόσμο, σε παιδιά, σε σχολεία, σε αθλητικούς φορείς, σε δήμους. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθειά μας είναι η Ομοσπονδία Χειροσφέρισης, Αντισφαίρισης, Γυμναστικής, πάρα πολλοί Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για τα ζητήματα των μεταναστών, προσφύγων και εν γένει ομάδες του πληθυσμού που χρειάζονται ειδική υποστήριξη και που συχνά βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς και για τα ΑμεΑ. Έτσι και σήμερα, το μήνυμα που περνάμε με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Θα είμαστε δίπλα, θα προσπαθήσουμε να παροτρύνουμε όλους τους αθλητικούς φορείς να συμπράξουν. Μέσα από τέτοιες συνεργασίας, αμοιβαία επωφελείς, ο τελικός αποδέκτης, δηλαδή η κοινωνία, θα βγει καλύτερη, με πιο καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και με άλλη δυναμική στα θέματα της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης». 
Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Μανώλης Κολυμπάδης, επισήμανε: «Η εθελοντική αιμοδοσία είναι ένα σοβαρό θέμα όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά για την κοινωνία ολόκληρη. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία των δύο φορέων, είναι μία πρωτοβουλία, η οποία προσωπικά με ενθουσιάζει διότι ο αθλητισμός ενέχει ένα σημαντικό μερίδιο κοινωνικής ευθύνης και τέτοιες πρωτοβουλίες είναι που δικαιώνουν την ύπαρξή του, ως ενός κινήματος με κοινωνικές προεκτάσεις. Ως Ολυμπιακή Επιτροπή θα κάνουμε το παν να επικοινωνήσουμε την προσπάθεια αυτή. Δεσμεύομε πως θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ώστε αυτή η πρωτοβουλία να γίνει γνωστή, αποτελεσματική και να μην μείνει στα λόγια».
Ο γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), Μιχάλης Ψύλλος, τόνισε πως θα πρέπει να συντονιστούν επισκέψεις και ομιλίες σε παιδιά στα σχολεία: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για έναν πραγματικά, όχι μόνο ευγενή, όχι μόνο πανανθρώπινο, αλλά έναν στόχο που δείχνει τη σημασία της ανθρώπινης ύπαρξης. Σήμερα βιώνουμε όλοι δύσκολες ώρες, η πατρίδα μας βιώνει δύσκολες στιγμές, όλοι είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ξεπεραστεί και δυστυχώς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αυτό που χάνεται είναι το αίσθημα της αλληλεγγύης, το αίσθημα της στροφής προς την κοινωνία. Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσπαθεί, ως ένας δημόσιος όμιλος Μέσων Ενημέρωσης, είναι να στρέψει όλες τις δυνάμεις προς την κοινωνία. Είναι μεγάλη τιμή που φιλοξενούμε σήμερα αυτή την εκδήλωση, θεωρούμε ότι η αιμοδοσία δεν είναι πολυτέλεια, δεν πρέπει να είναι η κίνηση μιας στιγμής ανάγκης, όταν σε όλους μας έχει παρουσιαστεί να τρέχουμε όταν κάποιο γνωστό συγγενικό μας πρόσωπο έχει ανάγκη από αίμα. Ως ΑΠΕ-ΜΠΕ θέλουμε να επικοινωνήσουμε αυτή τη στροφή που πρέπει να υπάρξει ως ένδειξη αλληλεγγύης της κοινωνίας. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε απλά και μόνο χορηγοί επικοινωνίας αυτής της προσπάθειας. Θέλουμε να μετάσχουμε ενεργά σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια του Εθνικού Οργανισμού Αιμοδοσίας και της ΓΓ Αθλητισμού. Θέλουμε να μετέχουμε με τους δημοσιογράφους μας, να γίνουμε κοινωνοί σε όλη τη χώρα και όχι μόνο: με ανθρώπινα βίντεο διασημοτήτων του αθλητισμού, που θα προβάλλονται στα κανάλια με τον αυτόν τον τόνο του «Δώσε κι εσύ!».
Ο Ομοσπονδιακός προπονητής του τζούντο, Νίκος Ηλιάδης είπε από την πλευρά του: «Η αιμοδοσία προϋποθέτει ευαισθησία και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Θεωρώ ότι οι αθλητές είναι σε όλα τα θέματα πρωτοπόροι και πιστεύω πως και σε αυτή την προσπάθεια θα προσφέρουν μεγάλη υποστήριξη».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραφής πρωτοκόλλου, προβλήθηκε το βίντεο της διεθνούς καμπάνιας που έχει υιοθετηθεί από εταιρείες μεταγγισεοθεραπείας και κέντρα αιμοδοσίας, με κεντρικό πρόσωπο τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ένα βίντεο με στόχο να απευθυνθεί σε ανθρώπους που αθλούνται και να τους παρακινήσει να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως θα πρέπει να απευθυνθούν και σε άλλους φορείς, όπως το υπουργείο Παιδείας, φορείς που θα ανοίξουν την προώθηση του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας, ακόμη πιο πολύ στην ελληνική κοινωνία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: