Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Η Ρωσία προειδοποιεί: Πιθανοί στόχοι πλέον τα αμερικανικά μαχητικά στη Συρία

Φωτογραφία: AP/ Stephane de Sakutin

Ο κίνδυνος ευθείας αντιπαράθεσης Ρωσίας-ΗΠΑ στη Συρία κλιμακώθηκε τη Δευτέρα, όταν η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίζει ως πιθανούς τα όποια μαχητικά αεροσκάφη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, τα οποία θα πετούν δυτικά του Ευφράτη.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως απάντηση της Μόσχας έπειτα από την κατάρριψη συριακού μαχητικού από αμερικανικά αεροσκάφη, την Κυριακή. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι τα αεροπλάνα της ενήργησαν για να προστατεύσουν τις δυνάμεις που στηρίζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να ανακαταλάβουν τη Ράκα από τον ISIS, στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε αμερικανική επίθεση σε συριακό μαχητικό από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα.

Η Μόσχα τόνισε ότι στο μέλλον θα παρακολουθεί τα μαχητικά του συνασπισμού, δίχως να τα καταρρίπτει, αλλά συμπλήρωσε ότι «μία απειλή για αυτά τα μαχητικά θα υπάρχει μόνο αν κάνουν ενέργειες που αποτελούν απειλή για τα ρωσικά αεροσκάφη». Στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα εναέρια μέσα του διεθνούς συνασπισμού που θα εντοπίζονται δυτικά του Ευφράτη θα παρακολουθούνται από τα ρωσικά συστήματα ως εναέριοι στόχοι.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η αμερικανική επίθεση αποτελεί μία ακόμη αμερικανική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Τι είναι αυτό αν όχι πράξη επιθετικότητας; Είναι, αν θέλετε, βοήθεια προς τους τρομοκράτες ενάντια στους οποίους μάχονται οι ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι διεξάγουν αντιτρομοκρατική πολιτική», συμπλήρωσε, σύμφωνα με τον Guardian.

Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ως απάντηση στην επίθεση θα αναστείλει το κανάλι επικοινωνίας με τις αμερικανικές δυνάμεις, στόχος του οποίου ήταν να αποφευχθούν συγκρούσεις και επικίνδυνα συμβάντα στον εναέριο χώρο της Συρίας. Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόσεφ Ντάνφορντ προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, δηλώνοντας ότι το κανάλι ήταν ακόμη λειτουργικό το πρωί της Δευτέρας και ότι θα χρησιμοποιηθεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Είμαι σίγουρος ότι ακόμη υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων του συνασπισμού και το αντίστοιχο ρωσικό κέντρο. Νομίζω ότι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό με υπερβολή», δήλωσε ακόμη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα απειλεί ότι θα κλείσει το εν λόγω κανάλι επικοινωνίας. Το είχε κάνει και τον Απρίλιο, έπειτα από την εντολή του Ντόναλντ Τραμπ για πυραυλική επίθεση σε αεροπορική βάση στη Συρία, στον απόηχο της επίθεσης με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ. Ομως τότε η Μόσχα δεν υλοποίησε την απειλή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: