Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Europol: Αυξάνει ο κίνδυνος τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
«ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΙΘΑΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ»
Ο κίνδυνος νέων ισλαμιστικών τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη αυξάνει σύμφωνα με τη Europol.

«Ο τρομοκρατικός κίνδυνος στην Ευρώπη είναι ο υψηλότερος εδώ και μια γενιά, ο υψηλότερος της τελευταίας εικοσαετίας. Κι εξακολουθεί να αυξάνεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ στη γερμανική εφημερίδα “Neue Osnabruecker Zeitung.»
Μόνον τον περασμένο χρόνο συνελήφθησαν 718 άνθρωποι για διασυνδέσεις με τζιχαντιστές, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2014. «Ήταν μια δραματική αύξηση που δείχνει πόσο έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί τμήματα της ισλαμικής κοινότητας», είπε ο Γουέινραϊτ. Ενώ το 2016 έχασαν τις ζωές τους 135 άνθρωποι σε τρομοκρατικές επιθέσεις.
O επικεφαλής της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ
Συναγερμός έχει σημάνει στις γερμανικές αρχές για την επικείμενη σύνοδο του ομίλου των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη (G20) στο Αμβούργο, αφού κατά την άποψη του Γουέινραϊτ συνιστά «φυσικά έναν πιθανό στόχο για τρομοκράτες, όπως και κάθε άλλη σημαντική δημόσια εκδήλωση». Ο ίδιος πάντως δηλώνει σίγουρος ότι η γερμανική αστυνομία θα κάνει το παν για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Europol αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκατοντάδες πιθανοί τρομοκράτες στη Γηραιά Ήπειρο. Πρόκειται για ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές από χώρες της ΕΕ, που πήγαν στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν για το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» και επέστρεψαν. Ο αριθμός των “foreign fightes” («ξένων μαχητών») υπολογίζεται γύρω στις 5.000, εκ των οποίων το ένα τρίτο -περίπου 1.500-1.800- έχουν επιστρέψει στην ΕΕ. «Πολλοί εξ’ αυτών δεν έχουν ούτε την πρόθεση, αλλά ούτε και τις ικανότητες να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις», λέει η Europol. «Ωστόσο, απομένουν εκατοντάδες πιθανοί τρομοκράτες που συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια στην Ευρώπη.»
Κίνδυνος από «μοναχικούς λύκους», αλλά και από ομάδες τρομοκρατών
Ο κίνδυνος πηγάζει ως εκ τούτου κυρίως από μοναχικούς λύκους όπως οι τζιχαντιστές που επέστρεψαν στα πάτρια. Την ίδια ώρα, όμως, αυξάνει κι ο αριθμός των νεαρών ατόμων, αλλά και των γυναικών που μετέχουν σε επιθέσεις. Ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος» ακολουθούν μια πολύ πετυχημένη στρατηγική στο Διαδίκτυο και χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για προπαγάνδα και στρατολόγηση.
Το αρχηγείο της Europol στη Χάγη της Ολλανδίας
Τρομοκρατικές επιθέσεις, ωστόσο, μπορούν να σχεδιάσουν και να εξαπολύσουν και μεγαλύτερες ομάδες. «Μπορεί να είναι δράστες κατευθυνόμενοι ή εμπνεόμενοι από το Ισλαμικό Κράτος, που δεν έχουν βρεθεί ποτέ στη Συρία ή το Ιράκ». Κάποια χτυπήματα σχεδιάστηκαν προσεκτικά, αλλά ήταν ενέργειες της στιγμής. Στο ερώτημα αν η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο με το «Ισλαμικό Κράτος» ο Bρετανός επικεφαλής της Europol είναι κατηγορηματικός: «Όχι. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη “πόλεμος” γιατί προσδίδει στους τρομοκράτες μια αξία, που δεν έχουν».
Την τελευταία διετία τα τρομοκρατικά χτυπήματα πολλαπλασιάστηκαν στη δυτική Ευρώπη και ξεπέρασαν τα επίπεδα του 1997, σύμφωνα με στοιχεία της Βάσης Δεδομένων για την Παγκόσμια Τρομοκρατία (Global Terrorism Database) του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Γι’ αυτό και ο επικεφαλής της Europol καλεί κάθε ευρωπαϊκό κράτος να αναπτύξει μια αντιτρομοκρατική δύναμη ταχείας κρούσης. Στο Λονδίνο η βρετανική αστυνομία είχε καταφέρει στις αρχές Ιουνίου να εξουδετερώσει τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης μέσα σε οκτώ λεπτά από το πρώτο τηλεφώνημα στις αρχές. «Σ’ αυτό το επίπεδο πρέπει να φθάσουμε παντού», είπε. Και τόνισε τη σημασία που έχει να αναπτύξουν οι υπηρεσίες ασφαλείαςνέες δυνατότητες παρακολούθησης της διαδικτυακής επικοινωνίας των υπόπτων για τρομοκρατική δράση. «Επειδή οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν μετακινηθεί στο Διαδίκτυο, η αστυνομία έχει απωλέσει ένα μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων της να παρακολουθεί τους τρομοκράτες. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε ο Ρομπ Γουέινραϊτ.
iefimerida.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια: