Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Μοσκοβισί: 'Είναι ώρα να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας'


Λογικά επιτόκια στη σημερινή έξοδο στις αγορές, "βλέπει" ο Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής.


Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα.

AdTech Ad

Ο Επίτροπος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και σημείωσε ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα μετά τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στο τελευταίο διάστημα γύρω από την ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης και στην απόφαση του Eurogroup που διευκρίνισε περαιτέρω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία θα εφαρμοσθούν στο τέλος του προγράμματος. Σημείωσε, επίσης, την απόφαση του ΔΝΤ που ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί μία συμπληρωματική ένδειξη εμπιστοσύνης που κατέγραψαν οι αγορές. Αναφέρθηκε και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βγάλει την Ελλάδα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, καθώς η Ελλάδα είχε πέρυσι πλεόνασμα, κάτι που χαρακτήρισε μεγάλο επίτευγμα.
Ο Επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να ολοκληρώσει η χώρα με επιτυχία το πρόγραμμα σε ένα έτος από σήμερα και να βγει πιο δυνατή από αυτό. Ο στόχος της επίσκεψής του στην Αθήνα, είπε, ήταν να συζητήσει την επόμενη φάση μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Ελπίζω, πρόσθεσε, να «γιορτάσω» εδώ την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
-Πρώτον, να υπάρχει ένα κοινό σχέδιο και όραμα της ΕΕ και της Ελλάδας για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί έως τη λήξη του προγράμματος.
Ο Επίτροπος ζήτησε να υπάρξει μία καθοδήγηση για την πορεία που θα ακολουθηθεί και όχι μία προσαρμογή ανάλογα με τις εξελίξεις, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει μία βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι η ώρα, είπε, να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας. Περάσαμε, είπε, μία μεγάλη και δύσκολη περίοδο, αλλά η Ελλάδα έχει τώρα τα μέσα να γυρίσει σελίδα.
-Δεύτερον, να συνεχισθεί ο δρόμος εφαρμογής του προγράμματος και να υπάρχουν αποτελέσματα στο τέλος του. Ο Επίτροπος είπε ότι πρέπει να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2018 και να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί. Η εφαρμογή, πρόσθεσε, δεν είναι ήσσονος σημασίας, αλλά είναι εφικτή.Η Ελλάδα, πρόσθεσε, πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους που ψηφίσθηκαν, ώστε να δουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις απτά αποτελέσματα. Κρίσιμη σημασία έχει, είπε, η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει, αλλά πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια, δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, προσθέτοντας ότι αποτελεί κλειδί για την επιτυχία.
-Τρίτον, οι πιστωτές να σεβασθούν την απόφαση που πήραν στο Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η Επιτροπή, είπε, θα είναι εκεί για να πείσει τους πιστωτές να σεβασθούν τις δεσμεύσεις τους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι θεωρεί πως το ΔΝΤ είναι απαραίτητος εταίρος και ότι στηρίζει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, είπε ότι αυτά θα εφαρμοσθούν στο τέλος του προγράμματος, αλλά μπορούν να ληφθούν νωρίτερα. Για την άποψη του ΔΝΤ ότι το μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου πρέπει να επισπευσθεί και να εφαρμοσθεί από την αρχή του 2019, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη μία τέτοια απόφαση και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις που θα γίνουν την άνοιξη του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: