Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα (Χ.Βανδώρου)

Αποτέλεσμα εικόνας για Πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα
Πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα

Ήταν χειμώνας του 2012. Η αίθουσα του Κυριακοπούλειου κατάμεστη. Στο κινηματογραφικό πανί είχε προ ολίγου εκτυλιχθεί η ιστορία της ταινίας «ταξίδι στη Μυτιλήνη».
Όρθιος ο δημιουργός της, ο φίλος Λάκης Παπαστάθης με την γλαφυρότητα που τον διακρίνει μιλούσε, ανέλυε, απαντούσε.
 Κάποια στιγμή προσέφυγε στην ρητορική ερώτηση.
«Από τι νομίζεται πως κρίνεται το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας;»  Πάραυτα έδωσε την απάντηση.
«ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.»
Έτσι ακριβώς.
Είναι σημαντικό που στο άρθρο 21 παράγραφος 6 του συντάγματος γίνεται αναφορά σε αυτό αλλά είναι πολύ σημαντικότερο αν αρχίσουμε να προσπαθούμε να υλοποιούμε όχι μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα του άρθρου.
Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε να καταγράψουμε τις ανάγκες τις δυνατότητες τα πρέπει τα μπορεί σε μια κοινωνία που οι σχεδιασμοί του παρελθόντος θεωρούσαν περιττή πολυτέλεια την εξυπηρέτηση πολιτών με κινητικά προβλήματα για τους οποίους ο αποκλεισμός από αίθουσες, πεζοδρόμια, χώρους αναψυχής και δυστυχέστατα  θάλασσα είναι ο κανόνας.
Και όλα αυτά όταν τουλάχιστον για την ψυχή της Ελλάδας δηλ. το υγρό στοιχείο, υπάρχει η παγκόσμια Ελληνική πατέντα που ακούει στο όνομα SEATRAC.
Μια μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη, αυτόνομη ηλεκτρικά που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο  πανεπιστήμιο Πατρών, κατάλληλη για αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα. Τόσο πετυχημένη που η  Sueddentsche Zeitung την περασμένη εβδομάδα είχε ιδιαίτερα επαινετικό άρθρο για Ελλάδα και Κύπρο όπου χρησιμοποιείται πλέον σε αρκετές παραλίες, σχετικά με το σύστημα Seatrac

ΑΣ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ
Σύμφωνα με την Euro stat τα εν δυνάμει έσοδα στην Ευρώπη , από την τουριστική κίνηση των ΑΜΕΑ κυμαίνεται μεταξύ 80-160 δις ευρώ, υπάρχει δε δυνατότητα χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η περιφέρεια Αττικής ήδη πρωτοστατεί σε τοποθετήσεις τέτοιων μηχανισμών. Σαν μέτρο ας αναφερθεί πως στο Κατάκολο της κρουαζιέρας  σε διάστημα 2 μηνών πάνω από 500 χρήστες καταγράφηκαν. Η παραλία στην Ιτέα και σε άλλο παράλιο του νομού προσφέρεται.

Θα κλείσω αυτό το σύντομο σημείωμα με κάτι – πιστεύω-συγκινητικό και ελπιδοφόρο. ΝΑΙ συνάνθρωπος μας έκλαψε όταν μετά από 20 χρόνια ξαναμπήκε στο νερό …γιατί.. όπως είπε άλλος χρήστης…στο νερό αισθάνομαι μια απελευθέρωση καθώς μπορώ να κινούμαι χωρίς περιορισμούς.
Ιδού η Ρόδος κκ της δημοτικής αρχής.

Υστερόγραφο
Για όσους θέλουν κάτι περισσότερο https://www.facebook.com/tobealtd/



  20-7-2017 Χρήστος Βανδώρος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ... ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ???
ΣΕ ΧΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ...

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ!!ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ,ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΣΙΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα το νομοσχεδιο για τη καταργηση του ΕΝΦΙΑ θα ερθει?

Ανώνυμος είπε...

Για αλλο μιλαμε και σε αλλο αναφερεσε μπορει να παει ετσι τιποτα μπροστα.Καθενας με το πονο του.