Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Μαζικές αποχωρήσεις από τη Βουλή προκαλεί η θερινή 'βροχή' τροπολογιών


ΝΔ, ΚΚΕ και Ποτάμι αποχώρησαν από τη συζήτηση νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις 22 υπουργικές τροπολογίες. «Εντελώς προσχηματικές» χαρακτηρίζει τις αποχωρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αποχώρηση από τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών αντέδρασε και η ΝΔ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για "κακή νομοθέτηση" λόγω της ψήφισης δεκάδων τροπολογιών ενόψει της διακοπής εργασιών της Βουλής στις αρχές Αυγούστου.
AdTech Ad
Την αρχή έκανε χθες το Ποτάμι το οποίο αποχώρησε με τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη διαδικασία σε «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Λίγη ώρα μετά αποχώρησε και το ΚΚΕ με τον βουλευτή του Νίκο Καραθανασόπουλο που καταλόγισε στην κυβέρνηση «πρόχειρη νομοθέτηση». Τη σκυτάλη από τα δύο μικρότερα κόμματα πήρε σήμερα η ΝΔ η οποία αποχώρησε από τη συζήτηση δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε μια διαδικασία κακής νομοθέτησης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης υποστήριξε μάλιστα ότι οι πολυάριθμες τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο (αφορά ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης) συνιστούν «ασέβεια προς το κύρος του κοινοβουλίου». «Χθες κάθε δέκα λεπτά καταθέτατε και μια τροπολογία» καταλόγισε χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση ο κ. Κεφαλογιάννης και τόνισε: «καταγγέλλουμε τη διαδικασία και αποχωρούμε.  Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τη διαφύλαξη του κύρους της Βουλής».
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον μεγάλο αριθμό τροπολογίων άσκησε και η Δημοκρατική Συμπαρατάξη οι βουλευτές της οποίας παρέμειναν, όμως, στην αίθουσα. «Εχετε ξεπεράσει κάθε όριο αυτοεξευτελισμού» καταλόγισε στην κυβέρνηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης. Τη διαδικασία στηλίτευσε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ανέφερε ότι το φαινόμενο των τροπολογιών εκλαμβάνει «επιδημική μορφή».
Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «εντελώς προσχηματικές», μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χρήστου Μαντά τις αντιδράσεις της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι περισσότερες τροπολογίες σχετίζονται με το αντικείμενο του νομοσχεδίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: