Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Σκουρλέτης: Τα κονδύλια για πυρόσβεση δόθηκαν έγκαιρα στους Δήμους




Από το υπουργείο Εσωτερικών δόθηκαν έγκαιρα κονδύλια στους Δήμους για πυροπροστασία, άλλοι δήμαρχοι τα αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο, αλλού έχουμε μαρτυρίες για έλλειψη έστω στοιχειωδών μέτρων, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης “Στο Κόκκινο”.
Οι ελλείψεις είναι πραγματικές, αλλά ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής δεν μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, όπως τόνισε. Χρειάζονται περισσότερα μέτρα για το περιβάλλον που στέλνει SOS, στην τελευταία φάση τους δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο.
Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για την έλλειψη επαρκών κονδυλίων για την πυρόσβεση, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «καλό είναι να αναζητώνται κάθε φορά οι παρακάμψεις στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική, αλλά έχουν και τα όριά τους».
«Δεν μπορεί όταν υπάρχει μία σφικτότατη δημοσιονομική πολιτική να μην αφήνει το αποτύπωμά της σε διάφορους τομείς του κράτους. Σήμερα μιλάμε για την Πυροσβεστική, αλλά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την Υγεία, την Παιδεία, πολλές άλλες κατηγορίες εργαζόμενων και πεδίων δράσης του κράτους και της Πολιτείας», όπως τόνισε.
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «αυτό αναδεικνύει πόσο παράλογη είναι πολλές φορές αυτή η πολιτική, που έχοντας μία εντελώς ισοπεδωτική προσέγγιση δημιουργεί επιπλέον κόστος. Όταν δεν διαθέτεις τα απαιτούμενα χρήματα για την πυροπροστασία έγκαιρα, όταν δεν έχεις ένα μηχανισμό σε άριστη κατάσταση, τότε η ζημιά που θα προκληθεί και το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο».
Θύμισε πάντως ότι «ο στενός προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής τα τελευταία χρόνια δεν έχει μειωθεί», διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πραγματικότητα όλα αυτά που αναφέρονται, οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά, υλικά κτλ».
Το περιβάλλον στέλνει διαρκές SOS
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «το να λέει κανείς ότι δεν υπάρχει σήμερα περιβαλλοντικός σχεδιασμός στην Ελλάδα είναι αρκετά άδικο, μία μηδενιστική προσέγγιση … προφανώς υπάρχουν πολιτικές που ακολουθούνται, παίρνονται μέτρα σε διάφορους τομείς, αλλά οι ανάγκες και η εμπειρία τα τελευταία χρόνια απαιτούν να κάνουμε πολύ περισσότερα».
Όπως είπε, «το περιβάλλον δεν είναι κάτι που αναπαράγεται από μόνο του, αλλά μας στέλνει ένα διαρκές SOS τα τελευταία χρόνια λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Επιβάλλεται λοιπόν να παίρνουμε περισσότερα και δραστικότερα μέτρα».
Ευθύνη των Δήμων και των πολιτών η αξιοποίηση των πόρων
«Αν μιλήσουμε για τις πυρκαγιές, στον τομέα της πυροπροστασίας, πολύ έγκαιρα φέτος είχαν γίνει συσκέψεις, έχουν δοθεί κονδύλια. Στο υπουργείο Εσωτερικών που γνωρίζω έχουν δοθεί περίπου 17 εκατ. ευρώ στους 319 από τους 325 δήμους, αποκλειστικά για πυροπροστασία», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης.
«Η αξιοποίησή τους είναι πρώτα από όλα ευθύνη της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε περιπτώσεις δημάρχων που πραγματικά αξιοποίησαν τα κονδύλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουμε και μαρτυρίες πολιτών για έλλειψη έστω στοιχειωδών μέτρων, αλλά αυτά πρέπει να τα κρίνει κανείς στο συγκεκριμένο επίπεδο, να δημιουργεί την πίεση η ίδια η κοινωνία προς τους αιρετούς, όπως σε κάθε επίπεδο εξουσίας, για να κάνει καλά τη δουλειά της».
Στην τελευταία φάση δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο
Τόνισε επίσης ότι «η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και κατ΄ επέκταση του Κτηματολογίου θα έρθει να καλύψει ένα τεράστιο κενό στην θεσμική οργάνωση και θωράκιση της χώρας (που είναι από τις λίγες στην ΕΕ όπου δεν είναι αποσαφηνισμένο ποιος είναι ο χαρακτήρας κάθε περιοχής, τι κάνει και πού)».
«Δεν είναι κάτι εύκολο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαχρονικές καθυστερήσεις και παθογένειες του ελληνικού κράτους, αλλά θεωρώ ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης έχουμε μπει στην τελευταία φάση ολοκλήρωσης αυτού του έργου», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: