Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Απειλές για πυρηνικό όλεθρο από Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν


-Συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. 
-Ο κίνδυνος σύρραξης είναι υψηλός, εκτιμά ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ, επισημαίνοντας την ανησυχία του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε νέα απειλή προς τη Βόρεια Κορέα λέγοντας ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα», ενώ η Πιονγκγιάνγκ τον κατηγόρησε ότι οδηγεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου. Την ίδια ώρα πρωτοβουλία αναλαμβάνουν Κίνα και Ρωσία για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ανήσυχος ο Λαβρόφ για πιθανή σύρραξη.
AdTech Ad

Ο Τραμπ οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου

Ο Τραμπ ανέβασε τους τόνους στον πόλεμο λέξεων στο Twitter λίγη ώρα αφού το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε δήλωση στην οποία τον κατηγόρησε για την κλιμάκωση της έντασης. «Ο Τραμπ οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, βγάζοντας κραυγές όπως 'οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έναν πόλεμο εναντίον της DPRK'» (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας), μετέδωσε το KCNA.

Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα

Ο Τραμπ, ο οποίος κάνει διακοπές εργασίας σε μια ιδιοκτησία του, ενα θέρετρο για γκολφ στο Μπέντμινστερ του Νιού Τζέρσεϊ, περιέγραψε με έντονους όρους την αμερικανική στρατιωτική ετοιμότητα. «Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο», έγραψε στο Twitter. «Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ουν θα βρει κάποιον άλλον δρόμο!»
Συνεχίζοντας τη φραστική πλειοδοσία των τελευταίων ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος διατήρησε την πίεση επί της Βόρειας Κορέας μια ημέρα αφού είπε ότι η προηγούμενη απειλή του να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, αν αυτή εξαπολύσει επίθεση, μπορεί να μην ήταν αρκετά σκληρή.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις επιχείρησε να μετριάσει την Πέμπτη τις σκληρές δηλώσεις του Τραμπ λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προτιμούν μια διπλωματική προσέγγιση της βορειοκορεατικής απειλής. Ένας πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός», δήλωσε. Ερωτηθείς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει κάποια εχθρική ενέργεια, απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι».

Ανησυχία Λαβρόφ για σύρραξη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός, ενώ επισήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις απειλές επίθεσης που εκτοξεύουν εκατέρωθεν Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ. "Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη ρητορική. Διατυπώνονται ευθείες απειλές χρήσης στρατιωτικής δύναμης", είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη ρητορική

"Δυστυχώς, η ρητορική της Ουάσιγκτον και της Πιονγκγιάνγκ αρχίζει τώρα να ξεφεύγει" επισήμανε ο Ρώσος υπουργός. "Συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει" πρόσθεσε. "Άμεσες απειλές χρήσης βίας διατυπώνονται… Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον είναι ότι πρέπει να υπάρξει προληπτικό πλήγμα εναντίον της Βόρειας Κορέας, ενώ η Πιονγκγιάνγκ απειλεί να εξαπολύσει πυραυλικό πλήγμα εναντίον της αμερικανικής βάσης στο Γκουάμ. Αυτές (οι απειλές) συνεχίζονται αδιαλείπτως και μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία" σχολίασε.
 
"Δεν θα μπω στη διαδικασία να προβώ σε εικασίες σχετικά με το τί θα συμβεί "εάν". Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέπουμε αυτό το "εάν"" σημείωσε ο Ρώσος υπουργός που παράπεμψε στο κοινό σχέδιο αποκλιμάκωσης της κρίσης που επεξεργάζεται Μόσχα και Πεκίνο. Σύμφωνα με αυτό, ο "Κιμ Γιονγκ Ουν θα πρέπει να "παγώσει" τις πυρηνικές δοκιμές και να σταματήσει την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, την ώρα που ΗΠΑ και Νότια Κορέα "παγώνουν" με τη σειρά τους τις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που επιστρατεύονται με πρόσχημα τις δοκιμές της Β. Κορέας" ανέφερε ο Λαβρόφ.

Η πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ενθάρρυνε την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να προσυπογράψουν το σχέδιο που έχουν εκπονήσει από κοινού η Ρωσία και η Κίνα και το οποίο προβλέπει η Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα να επιβάλουν μορατόριουμ στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις τους.
«Η πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη» πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, τόνισε ο Λαβρόφ, σε ομιλία που εκφώνησε σε φόρουμ Ρώσων φοιτητών και μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Επιπλέον, ο Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός και απέναντι στην Πιονγιάνγκ δηλώνοντας πως για την Ρωσία είναι απαράδεκτο το γεγονός πως η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να διαθέτει πυρηνικά όπλα. Όπως σχολίασε, στο παρελθόν η χώρα της Ανατολής είχε υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, όμως στη συνέχεια αποσύρθηκε.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: