Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Η απειλή των Μαροκινών τρομοκρατών του ISIS για την Ευρώπη

Η απειλή των Μαροκινών τρομοκρατών του ISIS για την Ευρώπη

οι εκατοντάδες Μαροκινοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, έχουν επιστρέψει στη Βόρεια Αφρική, αποτελούν μια μεγάλη απειλή στο κατώφλι της Ευρώπης.
Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο Guardian, έως και 1.000 τζιχαντιστές που εκπαιδεύτηκαν στα πεδία μαχών της Ανατολής έχουν επιστρέψει στο Μαρόκο και την Τυνησία. Περίπου 300 από αυτούς τους ακραίους ισλαμιστές έχουν εντοπιστεί στο Μαρόκο, από όπου κατάγονται τα περισσότερα μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα της Ισπανίας.
Ένας πρώην μαχητής του Ισλαμικού Κράτους έχει αποκαλύψει, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, πως η Ισπανία είναι μια γέφυρα μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ορμητήριο για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Την ώρα λοιπόν που το ISIS συρρικνώνεται σε Συρία και Ιράκ, οι ισλαμιστές που έχουν επιστρέψει στη Βόρεια Αφρική και στο Μαρόκο θέλουν να στρέψουν τον πόλεμο κατά του δυτικού τρόπου ζωής, ως αντιστάθμισμα στην ήττα που υφίσταται το χαλιφάτο στην Ανατολή.
Ο πρώην τζιχαντιστής ανέφερε, επίσης, πως εκπαίδευσε και καθοδήγησε έξι Μαροκινούς, οι οποίοι ζούσαν στη Γαλλία. "Για να ζήσουν έπρεπε να κάνουν μικροκλοπές ή να πουλήσουν ναρκωτικά. Στο ISIS βρήκαν νόημα στη ζωή τους. Δεν ένιωθαν ποτέ τη Γαλλία σαν πατρίδα τους", σημειώνει η ίδια πηγή.
Οι μαροκινές αρχές, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι έχουν αντιμετωπίσει πυρήνες ακραίων ισλαμιστών στα εσωτερικά της χώρας, αλλά δεν διαθέτουν τη δύναμη να περιορίσουν ή να αποκαλύψουν τους πυρήνες που βρίσκονται στα περίχωρα του Μαρόκου. Η εγγύτητα του Μαρόκου στην Ισπανία και το πλήθος των τζιχαντιστών που έχουν μετακινηθεί στη βορειοαφρικανική χώρα είναι ένας μεγάλος λόγος ανησυχίας για την Ευρώπη, σημειώνει ο Guardian.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: