Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Δραπετεύουμε στις μυθικές "Νεραϊδοσπηλιές" του Παρνασσού!





Η Νεραϊδοσπηλιά βρίσκεται στην πλαγιά του Παρνασσού, στη μέση ενός απόκρημνου βράχου, έξω από το μικρό χωριουδάκι της Βάργιανης. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια του βουνού, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Στη Νεραϊδοσπηλιά οδηγεί μονοπάτι από τη Βάργιανη περίπου 2,5 ώρες, που περνάει μέσα από καταπράσινα τοπία με απέραντη θέα! Η είσοδος του σπηλαίου φτάνει τα πέντε μέτρα περίπου σε ύψος και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες από μακριά!
Σύμφωνα με τους μύθους και τις παραδόσεις της περιοχής, στο πανέμορφο σπήλαιο της Νεραϊδοσπηλιάς κατοικούν οι Νεράιδες του Παρνασσού! Οι ιδιαίτεροι σχηματισμοί της σπηλιάς δεν μπορεί παρά να έχουν δημιουργηθεί από αιθέρια πλάσματα που απολαμβάνουν την ομορφιά και την αξία της. Στην πραγματικότητα βέβαια, οι περίτεχνοι σχηματισμοί της Νεραϊδοσπηλιάς είναι δημιούργημα της φύσης και των υπόγειων υδάτων που έρεαν κάποτε στο σπήλαιο. Το έδαφος έχει διαβρωθεί με τρόπο μοναδικό, σχηματίζοντας αμέτρητα φιδίσια αυλάκια.
Η Βάργιανη απέχει από την Γραβιά επτά χιλιόμετρα και από το χωριό ως τη Νεραϊδοσπηλιά οδηγεί το αρκετά βατό μονοπάτι!
Επιπλέον πληροφορίες:
Είναι ένα λιμναίο οριζόντιο σπήλαιο. Το μήκος του στα 100 μέτρα περίπου. Αποτελείται από 2 μεγάλους θαλάμους και 12 περίπου λιθωματικές λεκάνες που το βάθος τους φτάνει και τα 140 εκατοστά.Όταν το επισκεφτήκαμε οι 2 τελευταίες λεκάνες είχαν υπερχειλίσει κυρίως από μία μικρή τρύπα σε ύψος 3 μέτρων πάνω από την τελευταία λεκάνη με μικρή ροή νερού.Οι υπόλοιπες λεκάνες ήταν στο μισό με νερό που προερχόταν από την συνεχή σταγονοροή από τους σταλακτίτες.Σε κάποια σημεία μπήκαμε 70 εκατοστά στο νερό. Το καλοκαίρι δεν έχει πλέον νερό!



Δημόσια
· Διοργανωτές: apo-drasis.gr

28 Απριλίου 2018 στις 8 π.μ. μέχρι 29 Απριλίου 2018 στις 10 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: