Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΛΕΙΣΕ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018


Πρωτογενές πλεόνασμα 1% πάνω από το στόχο για φέτος και επίτευξη του στόχου του 2018 χωρίς συζήτηση για νέα μέτρα δέχθηκαν οι δανειστές ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο της τρίτης αξιολόγησης.


«Εκτιμώ με πολύ μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Οι θεσμοί συμφώνησαν στα βασικά μεγέθη και για το 2017 και το 2018» τόνισε πριν από λίγο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών μετά την λήξη του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των ομάδων των δανειστών.


Νωρίτερα στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μιλούσε για συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ για το 2017 επικυρώνοντας παράλληλα και τις προβλέψεις για πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ και το 2018.
Στην συζήτηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα υπήρξε τελικά συμφωνία για τα δημοσιονομικά στοιχεία και του 2017 και του 2018 χωρίς αντιρρήσεις από τους δανειστές.
Αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ τόνιζε μετά την συνάντηση ότι επικυρώθηκε χωρίς αντιρρήσεις τα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,8% του ΑΕΠ για τον το τέλος του χρόνου. Ο στόχος του προσχεδίου του προϋπολογισμού είναι να επιτευχθεί πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ δηλαδή 0.45% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο . Ο στόχος αυτός δεν περιλαμβάνει και το ποσό που ανακοινώνεται ότι θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα 823 εκ ευρώ δηλ 0,45% του ΑΕΠ Ωστόσο με το επιπλέον αυτό ποσό το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 διαμορφώνεται στο 2,8% δηλαδή περίπου 1% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο του προγράμματος.
Η τακτική του «μαξιλαριού» πάνω από τον δημοσιονομικό στόχο εφαρμόζεται σύμφωνα με την ίδια πηγή για να απορροφήσει και τις όποιες εκ των υστέρων αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων όπως αυτή που έγινε πρόσφατα για το 2016 όταν το πρωτογενές πλεόνασμα αναθεωρήθηκε στο 3,8% του ΑΕΠ από 4,2% του ΑΕΠ που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Θεσμοί: Καλή και εποικοδομητική διαπραγμάτευση

Την ικανοποίηση τους σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου διαπραγμάτευσης για την Τρίτη αξιολόγηση εξέφραζαν και οι εκπρόσωποι των θεσμών . Εκπρόσωπος των θεσμών , μετά το τέλος των συναντήσεων τόνιζε : Έγινε μια καλή και εποικοδομητική διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα που έχουν με την Ελλάδα ο ESM και το ΔΝΤ Συνεχίζεται η τεχνική διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση τους. Ο στόχος μας είναι η Τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του 2017 . Η αποστολή των εκπροσώπων των θεσμών θα επιστρέψει στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβριου»

Ενέργεια

Στο τομέα της ενέργειας αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου ενέργειας τόνιζε ότι θα έχουν κλείσει όλα τα θέματα εκτός από τα δύο επίμαχα την πώληση λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες και την μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΠΑ και στην χονδρική και στην λιανική αγορά φυσικού αερίου εν όψει της απελευθέρωσης της αγορά φυσικού αερίου από 1.1. 2018.
Στην περίπτωση τη ΔΕΗ θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι μονάδες της Επιχειρήσεις που θα περάσουν σε ιδιώτες ώστε να μειωθεί το παραγόμενο δυναμικό της δημόσιας επιχείρησης κατά 40%.
Στην ΔΕΠΑ θα πρέπει να βρεθεί τρόπος η ΔΕΠΑ να μειωθεί το ποσοστό της στην λιανική.
Και για τα δύο θέματα σύμφωνα με την ίδια πηγή έχει οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα διαλόγου.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ οι θεσμοί θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές μέσω τηλεδιασκέψεων το επόμενο διάστημα και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ γελιο γι αυτα που εχει φορτωσει αυτος και το ασκερι του στις πλατες του Λαου και ασυτα που εχει υπογραψει για το 2019 αν και νομιζω οτι θα ερθουν νωριτερα !!!!!