Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ :ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΤΕΑΣ
                                                          Ιτέα 11 Οκτωβρίου 2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ

Στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού για την επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας της Αγκάλης, το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου 2017 τελέστηκαν τα επίσημα εγκαίνια του κτιρίου «Κληρονομιά Μερκούρη» παρουσία του Βουλευτή Ν. Φωκίδας κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου, του Δημάρχου Δελφών κ. Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο, της Αντιδήμαρχου Δελφών –Δημοτικής Ενότητας Ιτέας κ. Λιάνας Πιλάλα-Τσακίρη και πλήθος κόσμου. Σε εορταστικό κλίμα άνοιξε τις πόρτες του ένας νέος δημοτικός χώρος για την πόλη της Ιτέας: το «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΟ». Το πλήρως ανακαινισμένο διώροφο και με αυλή κτίσμα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης -στη συμβολή των οδών Λεωφ. Άστιγγος & Παπαλεξανδρή- και πρόκειται για την κατοικία του Δημητρίου (1917-1985) και της Φραντζέσκας (1918-2004) Μερκούρη, την οποία με διαθήκη είχαν παραχωρήσει στην τότε Κοινότητα Ιτέας. Το οίκημα ανοικοδομήθηκε τη δεκαετία 1930, ανακαινίσθηκε σύμφωνα με αρχιτεκτονική μελέτη της Τ.Υ.Δ.Κ. Φωκίδας, ως έργο χρηματοδοτήθηκε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ» και περατώθηκε το 2017.

           Ο Δημήτριος Μερκούρης -από πατέρα καραβοκύρη και παππού ναυπηγό- ήταν καπετάνιος στο «ΑΝΔΡΕΑΣ», ένα πετρελαιοκίνητο ιστιοφόρο με δύο άλμπουρα, ιδιοκτησίας του από το 1932. Την ίδια χρονιά ο Μερκούρης παρήγγειλε σε γνωστό καραβογράφο της εποχής πορτρέτο του καϊκιού. Ο πολύτιμος για την ναυτική ιστορία της πόλης πίνακας ζωγραφικής, έργο του Αριστείδη Γλύκα, βρήκε τη θέση του και πάλι στο οίκημα χάρη στην ευγενική παραχώρηση του «Πολιτιστικού Ομίλου Ιτέας “Ο Δεσμός”». Το έργο του Γλύκα, φωτογραφίες της οικογένειας καθώς και φωτογραφικά άλμπουμ είχαν υπάρξει δωρεά της Φρ. Μερκούρη στον «Δεσμό», στη μνήμη του συζύγου της. Επιπλέον σε αυτά τα υλικά τεκμήρια, ο κ. Ηλίας Μερκούρης, α' ξάδελφος του Δημητρίου, δώρισε στον Δήμο φωτογραφικά πορτρέτα του ζεύγους των παππούδων τους. Τα παραπάνω οικογενειακά κειμήλια εκτίθενται μόνιμα στην είσοδο του «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΟΥ» ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της οικογένειας αλλά και ως τεκμήριο της γενναιοδωρίας τους προς την κοινότητα.

          Παράλληλα με την τελετή εγκαινίων του κληροδοτήματος και την πρώτη για το κοινό επίσκεψη στο νέο δημοτικό κτίριο, εγκαινιάστηκε και μία έκθεση ζωγραφικής. Στην πρώτη αυτή περιοδική έκθεση φιλοξενήθηκαν στις δύο αίθουσες του ορόφου, επτά έργα του καραβογράφου Αντώνη Μιλάνου με θέμα τους πλοία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Βασικά εκθέματα υπήρξαν δύο υδατογραφίες: το πλοίο «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» και το πορτρέτο του πλοιάρχου Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ. Τα έργα δανείστηκαν στον Δήμο Δελφών από την Πινακοθήκη του «Μιλάνειου» Ναυτικού Μουσείου Ζακύνθου άνευ αμοιβής, από σεβασμό στους ιστορικούς Δελφούς και ως πολιτιστική υποστήριξη στον Δήμο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το ζεύγος Μιλάνου. Η έκθεση διήρκεσε ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2017, ήταν επισκέψιμη πρωινές και απογευματινές ώρες και την επισκέφτηκε πολύς κόσμος.  

Τη βραδιά των εγκαινίων πλαισίωσε με μελωδίες στο πιάνο ο κ. Μάνος Σαριδάκης .

          Σχετικά με την απόδοση χρήσης στο «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΟ», ο νέος αυτός δημοτικός χώρος θα αποτελεί τμήμα του υπό δημιουργία «Μουσείου Πόλης της Ιτέας» και ως παράρτημα θα συνλειτουργεί με το κεντρικό κτίριο του μουσείου, το οποίο προβλέπεται να είναι το σημερινό Δημοτικό Ωδείο  το πρώτο σχολείο του οικισμού. Τόσο το κεντρικό κτίριο όσο και το παράρτημα θα στεγάσουν διακριτές λειτουργίες του μουσείου και θα μοιράζονται τις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες του. Έως την ολοκλήρωση εκπόνησης των ειδικών μελετών και την υλοποίηση του έργου του μουσείου, το πρόσφατα εγκαινιασμένο κτίριο θα ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό και θα υποδέχεται περιοδικές εκθέσεις σχετικές με την ιστορία της Ιτέας.

          Για τα εγκαίνια του κληροδοτήματος δημιουργήθηκε και προβλήθηκε σύντομο βίντεο με τίτλο: «Ένα Μουσείο Γεννιέται. Ματιές στην Ιστορία της Πόλης» (7.40'), το οποίο αποδίδει  το στίγμα του περιεχομένου της μόνιμης έκθεσης του υπό δημιουργία μουσείου αλλά και μία αίσθηση του τι μπορεί να είναι ιστορία. Η μόνιμη έκθεση στο κεντρικό κτίριο θα παρουσιάζει διαχρονικά και θεματικά την ιστορία της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιάζει χρονολογικά την ιστορία του τόπου από τα χρόνια πριν από την ίδρυσή της Ιτέας έως και τις μέρες μας. Περισσότερα στοιχεία για τις χρήσεις των δύο κτιρίων καθώς και τη μορφή και το περιεχόμενο της μόνιμης έκθεσης, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί στο στάδιο εκπόνησης προμελέτης θα παρουσιαστούν αναλυτικά τον προσεχή Δεκέμβρη από την ομάδα έργου  (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Μουσειακών Σπουδών και Δήμο Δελφών). 
         
Ταυτόχρονα, σχεδιάστηκε υλικό επικοινωνίας και προώθησης των ενεργειών για τη δημιουργία του μουσείου (πανό στα δύο κτίριο, ενημερωτικό φυλλάδιο, βίντεο) καθώς και το επεξηγηματικό υλικό για την οικογένεια Μερκούρη στον όροφο του κτιρίου, σχεδιάστηκαν με την ευγενική συνδρομή της γραφίστριας κ. Ελένης Παπανδρέου και επιμελήθηκαν από την μουσειολόγο κ. Μαρία-Νίκη Κουτσούκου. 

          Τέλος, προκειμένου να προχωρήσει η εκπόνηση οριστικής μελέτης, να τελεσφορήσει η δημιουργία του μουσείου της πόλης και πρωτίστως το όλο εγχείρημα να έχει νόημα ως πνευματικό προϊόν κοινοτικής συνέργειας, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συμμετοχή των πολιτών της.
 
Συνεχής πληροφόρηση για ενέργειες σχετικά με το υπό ίδρυση μουσείο της πόλης της Ιτέας θα υπάρχει στην σελίδα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης (Fb)  Ιτέα Μουσείο Πόλης/ Itea City Museum .

Η Αντιδήμαρχος Δελφών
Δημοτική Ενότητα Ιτέας

Τριανταφυλλιά Πιλάλα- Τσακίρη


Δεν υπάρχουν σχόλια: