Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

"ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ" ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ώρα 8μμ
Παρασκευή 3 Νοεμβρίου ώρα 9μμ
«Μια βόλτα στη Γαλλία» (Απρίλιος 2017)
 με τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ και τον Σαντέκ


Ο μεγάλος Ζεράρ Ντεπαρτιέ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μια σπουδαία αβίαστη ερμηνεία που ισορροπεί έξοχα ανάμεσα στο μοναδικό του χιούμορ, την τρυφερότητα και τη συγκίνηση.
Βραβείο Κριτικής Επιτροπής 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
69ο Φεστιβάλ Καννών Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών
Βραβείο κοινού Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου Βρυξελλών 
Το trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=a2qaCKF4CDE
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ένας εικοσάχρονος ράπερ από τα προάστια του Παρισιού, εξαιτίας μιας διαμάχης με έναν άλλο μουσικό, κινδυνεύει και πρέπει να φύγει μακριά από την πρωτεύουσα. Ο φίλος του Μπιλάλ, του προτείνει να πάρει τη θέση του και να συνοδεύσει τον πατέρα του Σερζ σε ένα ταξίδι στα γαλλικά λιμάνια της Μεσογείου. Ο Σερζ, ερασιτέχνης ζωγράφος, ακολουθεί τα βήματα του κλασικού ζωγράφου Ζοζέφ Βερνέ (1714-1789), ο οποίος το 1742 ανέλαβε μετά από παραγγελία του Λουδοβίκου ΙΕ’ να ζωγραφίσει τα γαλλικά λιμάνια. Το γιατί ο Σέρζ θέλει να ζωγραφίσει εκ νέου τα έργα του θα το μάθουμε στην ταινία.
Παρά το χάσμα γενεών και κουλτούρας, μια αναπάντεχη φιλία γεννιέται.
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Άκης Καπράνος (Τα Νέα): «Ένα φιλμ με αξιοθαύμαστη ειλικρίνεια. Bάζει τα πράγματα στη θέση τους και την ίδια ώρα προσφέρει ένα απολαυστικό, ψυχαγωγικό θέαμα».
Χρήστος Μήτσης (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ): «Οι δύο όψεις της σύγχρονης Ευρώπης συναντιούνται σε ένα επίκαιρων ιδεών και ανάλαφρων διαθέσεων roadmovie, με τον απολαυστικότερο Ζεράρ Ντεπαρντιέ των τελευταίων χρόνων.
Ερμηνευτής τεραστίων διαστάσεων, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο 69χρονος Ζεράρ Ντεπαρντιέ είναι εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες ο ηθοποιός με την ευρύτερη γκάμα ρόλων στο σύγχρονο ευρωπαϊκό σινεμά, του οποίου εξακολουθεί να αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο. Έτσι και εδώ ο Ντεπαρντιέ είναι το δυνατό χαρτί του σκηνοθέτη Ρασίντ Τζαϊντανί.
Αλλά και ο συμπρωταγωνιστής του ο Σαντέκ είναι ένας ευρηματικός ράπερ κι ένας ταλαντούχος νέος ηθοποιός που κοιτάζει άφοβα τον Ντεπαρντιέ στα μάτια. Αν και ο βετεράνος σταρ ξέρει να κλέβει τις σκηνές με τους διασκεδαστικούς αυτοσχεδιασμούς του, ο Σαντέκ λειτουργεί έξοχα ως δραματικό αντίβαρο, δεξιοτεχνικά χειριζόμενος τόσο τα έντονα ξεσπάσματα και τις τεταμένες αντιπαραθέσεις όσο και τους κυρίαρχους σε όλη την κινηματογραφική διαδρομή κωμικούς τόνους». 
Τατιάνα Καποδίστρια (tospirtonet): «Ένα πορτρέτο της σύγχρονης πολυπολιτισμικής και μπερδεμένης Γαλλίας, μέσα από τη σχέση ενός συντηρητικού 60άρη και ενός νεαρού Άραβα δεύτερης γενιάς. Προφανώς η ταινία χρωστάει πολλά στην παρουσία του Ντεπαρντιέ. Πράγματι, ο Τοντόν του γαλλικού σινεμά είναι ακόμη μια φορά συγκλονιστικά φυσικός, καθώς πλάθει έναν σαστισμένο Γάλλο συνταξιούχο οικοδόμο παλαιάς κοπής, που δυσκολεύεται να αναγνωρίσει την ίδια του τη χώρα. Άξιος παρτενέρ του, ο Σαντέκ, νεαρός ράπερ πολύ γνωστός στη Γαλλία, που κάνει εδώ το κινηματογραφικό του ντεμπούτο.»
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (Lifo): «Σε αυτό το απρόσμενο roadmovie η εικαστική προσέγγιση του Σερζ (Ντεπαρτιέ) και ο καλλιτεχνικός νεολογισμός του Φαρούκ (Σαντέκ) συνθέτουν την ενδιαφέρουσα, αισιόδοξη και συμφιλιωτική όψη μιας Γαλλίας που αυτήν τη στιγμή διανύει μια κρισιμότατη περίοδο».
ParisMatch: «Άψογα γραμμένη και κινηματογραφημένη, αυτή η ουμανιστική, ψυχαγωγική ταινία υποστηρίζεται από έναν περίφημο Ντεπαρντιέ και τον πολύ ταλαντούχο Σαντέκ. Οι διάλογοι τους είναι αποκαλυπτικοί και το ταξίδι τους στα υπέροχα λιμάνια της Μεσογειακής Γαλλίας μια απόλαυση»



Δεν υπάρχουν σχόλια: