Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Επιστολή στον περιφερειάρχη για τις καταργήσεις κατευθύνσεων αποστέλλει ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δρόσο Παρασκευά


«Γιατί κ. Περιφερειάρχη στο θέμα αυτό κατεβάσατε τα ρολά του γραφείου σας;»



             Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Ώρα της Φωκίδας"

Με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δρόσος Παρασκευάς ζητεί να πάρει άμεσα θέση και να παρέμβει στο θέμα των καταργούμενων τμημάτων της Γ Λυκείου στα σχολεία Γαλαξιδίου, Δεσφίνας και Ευπαλίου. 
Ο κ. Παρασκευάς αναρωτιέται γιατί ο κ. Μπακογιάννης δε θέλησε να δει να τους γονείς του Γαλαξιδίου που ζήτησαν συνάντηση και ζητεί την άμεση παρέμβασή του για να μην καταργηθούν οι κατευθύνσεις. 
Παράλληλα, ζητεί να πληροφορηθεί αν η Περιφέρεια ενημέρωσε τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών για την δυνατότητα μετακίνησης των μαθητών αυτών και αιτείται ενημέρωση για το θέμα. 
Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη,
Θα έχετε πληροφορηθεί ασφαλώς το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις τοπικές κοινωνίες και ιδίως στη Φωκίδα από την εφαρμογή της υπουργικής Απόφασης 108279/Δ2/1-7-2016, (ΦΕΚ Β’ 2182/2016), μέσω της οποίας ορίσθηκαν οι «Προϋποθέσεις λειτουργίας Τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού και Μαθημάτων Επιλογής στο Γενικό Λύκειο».
Γνωρίζετε προφανώς ότι στη Δεσφίνα κόβονται δυο τμήματα και συγκεκριμένα τα Θεωρητικών Σπουδών και Οικονομίας Πληροφορικής, τα οποία είχαν 3 μαθητές έκαστο. Στο Ευπάλιο το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης, ενώ στο Γαλαξίδι το τμήμα  Θετικών Επιστημών οι τοπικές κοινωνίες σε Γαλαξίδι, Δεσφίνα και Ευπάλιο αντιδρούν έντονα, με αποκορύφωμα μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν συχνά.  Επιπλέον γνωρίζετε ότι οι τοπικές κοινωνίες σε Γαλαξίδι, Δεσφίνα και Ευπάλιο αντιδρούν έντονα, με αποκορύφωμα μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν συχνά και καταλήψεις στα σχολεία που θίγονται.   Η απόφαση αυτή, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στη ζωή και τις οικογένειες των παιδιών που θίγονται από την εφαρμογή της.
Η απόφαση αυτή αναγκάζει τα παιδιά αυτά και μάλιστα στην πιο κρίσιμη τάξη για το μέλλον τους να μετακινηθούν καθημερινά 30 και πλέον χιλιόμετρα από το σχολείο τους σε άλλη μονάδα, αν θέλουν να συνεχίσουν αυτό που επέλεξαν από την προηγούμενη χρονιά και να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις. 
Από την άλλη οδηγεί αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στην ανεργία αφού η περικοπή των τμημάτων οδηγεί στη δημιουργία πλασματικού πλεονάσματος σε εκπαιδευτικούς και βέβαια τους μόνιμους εκπαιδευτικούς σε ελαστικά εργασιακά δικαιώματα με μετακίνηση από σχολείο σε σχολείο και από περιοχή σε περιοχή. καθίσταται απολύτως σαφές ότι οι καταργήσεις τμημάτων χτυπάνε και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα από ρεπορτάζ της καθημερινής εφημερίδας με τίτλο «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ» ότι οι γονείς του σχολείου Γαλαξιδίου έχουν απευθυνθεί στην περιφέρεια και έχουν ζητήσει να σας δουν, αλλά ουδέποτε έλαβαν απάντηση. Γιατί άραγε τηρείτε αυτή την καθόλα απαξιωτική στάση για το θέμα αυτό και τη Φωκίδα;
Η μέχρι τώρα πορεία σας δείχνει ότι προσπαθείτε να πείσετε την κοινωνία για το εντελώς αντίθετο. Επιχειρείτε να προβάλλετε το πρόσωπο του αυτοδιοικητικού με τις ανοικτές πόρτες και τη διάθεση να υπερασπίζεστε τα συμφέροντα των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί κ. Περιφερειάρχη στο θέμα αυτό κατεβάσατε τα ρολά του γραφείου σας; Γιατί δεν βρήκατε μια λέξη προς το υπουργείο, όπως έχετε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν για άλλα θέματα; 
Σας ζητώ να ασχοληθείτε άμεσα με το ζήτημα και να προχωρήσετε σε ουσιώδη παρέμβαση προς το υπουργείο. Εξάλλου, εσείς διατρανώνεται τη σημασία της αυτοδιοίκησης και την παρεμβατικότητά της για να ξεπεραστούν προβλήματα και σκόπελοι που δημιουργεί το κεντρικό κράτος. 
Επιπλέον στην ίδια εφημερίδα, σε άλλο ρεπορτάζ, συνεργάτης του Υπουργού κ. Γαβρόγλου ανακοινώνει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για την επιπλέον μεταφορά των μαθητών που θα πρέπει να μετακινηθούν από τα καταργημένα τμήματα της Γ Λυκείου. Σας ρωτώ ευθέως εσείς προβήκατε σε αυτή τη διαβεβαίωση; Και αν ναι, από πότε άραγε γνωρίζετε τι μας επιφυλάσσουν οι βουλές του υπουργείου, αλλά προπάντων γιατί δεν ενημερωθήκαμε οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, για ένα θέμα που εκ των πραγμάτων θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στις τοπικές μας κοινωνίες; 
Κε Περιφερειάρχη, σας ζητώ επίσημα να με ενημερώσετε για όποιες επαφές τυχόν έχετε κάνει με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εσωτερικών, τόσο για την κατάργηση των τμημάτων, όσο και για τη μεταφορά των μαθητών. 
Η απόφαση αυτή σταδιακά θα οδηγήσει στο κλείσιμο των θιγόμενων σχολικών μονάδων και την ερημοποίηση των περιοχών αυτών. 
Σας καλώ να πάρετε θέση και να προστατεύσετε την κοινωνία της Φωκίδας από άλλη μια βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματά της. 

Με εκτίμηση
Δρόσος Παρασκευάς
Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Φωκίδας


http://www.orafok.gr/


Ημερομηνία δημοσίευσης:25/10/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: