Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κος Αποστόλου ισχυρίζεται ότι : " Στο θέμα της βιντζότρατας ακολουθούμε τις συμβουλές των επιστημόνων και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε"

Αποτέλεσμα εικόνας για ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα,  30 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποστόλου: Στο θέμα της βιντζότρατας ακολουθούμε τις συμβουλές των επιστημόνων και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, συναντήθηκε σήμερα, ανταποκρινόμενος άμεσα σε σχετικό αίτημα, με επιτροπή παράκτιων αλιέων που κινητοποιούνται για  την κατάργηση της βιντζότρατας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε  το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΑΑΤ το 2015, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο παραπομπής της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, καθώς δεν είχαμε εφαρμόσει ως χώρα τον Κανονισμό της Μεσογείου, στο κομμάτι που αφορά την εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου για τις βιντζότρατες. 

Προχωρήσαμε λοιπόν, στην ανάθεση, στο ΕΛΚΕΘΕ και το ΙΝΑΛΕ, τα δύο Ινστιτούτα που αποτελούν τους συμβούλους της Πολιτείας σε θέματα αλιείας, της σύνταξης της απαιτούμενης μελέτης για το διαχειριστικό σχέδιο για τη βιντζότρατα, το οποίο εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και ισχύει για τη χώρα μας

Κάναμε κάθε τι δυνατόν ώστε η χώρα μας να γλυτώσει νέα πρόστιμα, από αυτά που ήδη μας κληροδοτήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το καταφέραμε. Στις 27 Απριλίου 2017 η Υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, με Απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Η βιντζότρατα είναι ένα αλιευτικό εργαλείο που μέχρι και το 2006 δούλευε κοντά στην ακτή.  Ήδη ο αριθμός των σκαφών έχει μειωθεί από τα 456 το 2007 στα 130 το 2017. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε πιστά τις συμβουλές των επιστημόνων και μόλις έχουμε τα αποτελέσματα των μελετών,  θα μπορούμε, σε εθνικό επίπεδο πλέον, να δούμε κατά πόσο χρειάζεται να εφαρμόσουμε νέα διαχειριστικά Μέτρα ή να προχωρήσουμε στην πλήρη κατάργηση του εργαλείου».


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΚΕΘΕ ΡΕ ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΞΕΓΑΝΩΤΟΙ. ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ Ή ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; ΧΟΥΜΑ ΚΙ ΑΝΤΑΡΑ ΑΝΙΚΑΝΟΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΨΩ ΟΤΙ ΝΟΙΩΘΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΑΣΩ ΚΑΘΕ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΛΕΙΒΑΔΕΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΡΑΛΙΑ Κ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ Κ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΑ ΨΑΡΙΑ..Η ΤΡΑΤΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ..ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΛΕΙΒΑΔΕΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΡΑΛΙΑ Κ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ Κ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΑ ΨΑΡΙΑ..Η ΤΡΑΤΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ..ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΛΙΕΙΑΣ