Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Σκάνδαλο χρηματιστηρίου: Πρόταση ενοχής σε 36 κατηγορούμενους για τις μετοχές - φούσκες


Δεκαοκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε την ενοχή 36 κατηγορουμένων.


Ενοχή για 36 κατηγορούμενους αναφορικά με το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου πρότεινε η εισαγγελέας, Αθηνά Θεοδωροπούλου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.


Δεκαοκτώ χρόνια μετά τις μετοχές - φούσκες, που έδωσαν την αυταπάτη μιας άλλη πραγματικότητας καταστρέφοντας τις ζωές πολιτών, οι οποίοι αποφάσισαν να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο το 1999, η υπόθεση φτάνει για δεύτερη φορά στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Τα αδικήματα που τους αποδίδονται κατά περίσταση, είναι εκείνα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Κατηγορούμενοι ειναι μεταξύ άλλων, χρηματιστές, επενδυτές και επιχειρηματίες, σκοπός των οποίων -κατά την εισαγγελική λειτουργών- ήταν  η μακροπρόθεσμη  δημιουργία  πλασματικής εικόνας της αγοράς, η καλλιέργεια  επενδυτικής ευημερίας  και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της. Όμως, όπως ανέφερε στην εισήγησή της, "μετά καταποντίστηκε το σύστημα γιατί  η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή" και πρόσθεσε πως οι κατηγορούμενοι έπληξαν "με τις μεθοδεύσεις το νόμο της ελεύθερης αγοράς  με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών που  δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα".
Με τον τρόπο αυτό, οι επενδυτές παραπλανήθηκαν, αφού "η διαμορφωθείσα τιμή στο ταμπλό του ΧΑΑ  δεν ήταν η «δίκαιη» τιμή, γιατί τη διαμόρφωσαν ψευδώς οι κατηγορούμενοι με τα πακέτα των μετοχών που έριξαν στην αγορά".
Τέλος, σύμφωνα με την κ. Θεοδωροπούλου εσφαλμένα το πρώτο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ζημία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αναιρετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως "μία σπουδαία απόφαση".
Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη φορά το ίδιο δικαστήριο, αλλά με διαφορετική σύνθεση, έκρινε ομόφωνα αθώους όλους τους κατηγορούμενους, απόφαση η οποία στη συνέχεια αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο. Έτσι, επεστράφη και πάλι στο Εφετείο όπου εκδικάζεται από την αρχή.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: