Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΝΕΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS



Από ώρα σε ώρα, αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση 3 συγκεκριμένων πιστωτικών περιορισμών. Θα επιτραπούν το άνοιγμα νέων λογαριασμών, η ανάληψη του 100% της κατάθεσης που έρχεται από το εξωτερικό και η αύξηση του ορίου για εισαγωγές.


Θέμα ωρών είναι κατά πώς φαίνεται η άρση επιπλέον πιστωτικών περιορισμών, καθώς η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, είναι στο στάδιο της υπογραφής.


Με τις απαραίτητες εγκρίσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, επίκειται η δημοσίευση υπουργικής απόφασης, που θα φέρει την υπογραφή του υπουργού, κ. Ευκ. Τσακαλώτου, βάσει της οποίας:
1. Θα επιτραπεί το άνοιγμα νέων λογαριασμών ακόμη και σε όσους δεν είχαν μέχρι τώρα (επιτρεπόταν μόνο σε όσους διέθεταν κωδικό πελάτη)
2.  Θα επιτρέπεται η ανάληψη εξολοκλήρου του ποσού που κατατέθηκε από το εξωτερικό, δηλαδή θα μπορεί κάποιος να σηκώνει το 100% των κεφαλαίων που κατέθεσε σε ελληνική τράπεζα, μεταφέροντάς τα από τράπεζα του εξωτερικού, έναντι ποσοστού 50% σήμερα
3.  Θα διευκολυνθούν οι εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς το ημερήσιο όριο συναλλαγών, χωρίς τα επιπλέον γραφειοκρατικά δικαιολογητικά, θα αυξηθεί στις  20.000 ευρώ ημερησίως,  για συναλλαγές με το εξωτερικό, αντί για 10.000 ευρώ που ισχύει ως τώρα.
Το αποτέλεσμα της επιεκίμενης υπουργικής απόφασης το περιμένει “με λαχτάρα” η αγορά, ως μία επιπλέον νότα αισιοδοξίας, στην προσπάθεια της χώρας να γυρίσει σελίδα, παράλληλα, με τη μείωση του δανεισμού από τον  ΕLA και την σχετική επανάκαμψη των καταθέσεων των νοικοκυριών.
Πηγές της τραπεζικής αγοράς, αναφέρουν στο news247.gr ότι όσο εδραιώνεται η εμπιστοσύνη στο σύστημα και επιστρέφουν νέα κεφάλαια από το εξωτερικό ή τα στρώματα, τόσο θα χαλαρώνουν τα  capital controls,.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πλήρης χαλάρωση που θα οδηγήσει και σε άνευ ορίων αναλήψεις, θα γίνει σε χρόνο πλήρους αποκατάστασης των συνθηκών εμπιστοσύνης και σημαντικής εισροής κεφαλαίων, αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό θα γίνεται, σταδιακά και ελεγχόμενα.
Αναφορικά με την επικείμενη υπουργική απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, δημιουργεί ήδη ένα θετικό κλίμα  στην αγορά και εκτιμάται ότι με τη σειρά της θα αποτελέσει άλλον έναν κρίκο, στην αλυσίδα της βελτίωσης της εγχώριας οικονομίας.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: