Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Billy the Kid: Βρέθηκε σπάνια φωτογραφία που ποζάρει δίπλα στο δολοφόνο του


Ο θρυλικός πιστολέρο του Φαρ Ουέστ απεικονίζεαι στη φωτογραφία μαζί με τον άνδρα που τον σκότωσε ύστερα από μερικά χρόνια.
Ιστορικής και συλλεκτικής αξίας κειμήλιο χαρακτηρίζεται φωτογραφία που ανακαλύφθηκε σε παζάρι απεικονίζοντας τον "Billy the Kid", μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της Άγριας Δύσης, να ποζάρει δίπλα σε ένα φίλο του, ο οποίος έμελλε να γίνει και ο μελλοντικός... δολοφόνος του.
Τη φωτογραφία είχε αγοράσει σε παζάρι της Βόρειας Καρολίνας το 2011  έναντι μόλις 10 δολαρίων ο ποινικολόγος Φρανκ Άμπραμς και την τοποθέτησε στο ξενώνα του σπιτιού του.
Παρακολουθώντας όμως ένα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση για μία επίσης σπάνια φωτογραφία του Billy the Kid που επίσης μόλις είχε ανακαλυφθεί, άρχισε να υποψιάζεται ότι ίσως είχε στα χέρια του έναν μικρό "θησαυρό".
Οι ειδικοί στους οποίους κατέφυγε του επεφύλασσαν μία ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη: Στη φωτογραφία απεικονίζονται δύο ιστορικές μορφές του Φαρ Ουέστ!
Ο δευτερος άνδρας από αριστερά είναι σχεδον βέβαιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι είναι ο Billy the Kid. Στη συντροφιά των πέντε ανδρών που πόζαραν στο φωτογράφο όμως, "αναγνώρισαν" και μία ακόμη προσωπικότητα που έπαιξε ρόλο καθοριστικής σημασίας στη ζωή του. Ο τελευταίος άνδρας δεξιά, όπως υποστηρίζουν, είναι ο Patrick Floyd Garrett, ο άνθρωπος δηλαδή που υπήρξε στενός φίλος του Billy the Kid, αλλά στη συνέχεια έγινε σερίφης και θεωρείται ότι είναι αυτός που τον πυροβόλησε και σκότωσε σε μία θρυλική "μονομαχία" το 1881.
 
Σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση, η φωτογραφία τραβήχθηκε την περίοδο 18875-1880 (αν και πίσω της φέρει ως ημερομηνία τη 2α Αυγούστου 1880). Για την "ταυτοποίηση" των ανδρών χρησιμοποιήθηκαν ειδικά λογισμικά αναγνώρισης προσώπων και έγιναν συγκρίσεις με τα ελάχιστα ιστορικά αρχεία που τους απεικονίζουν.
Ο κ. 'Αμπραμς δηλώνει οτι προς το παρόν δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο να πουλήσει τη φωτογραφία. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η προηγούμενη σπάνια φωτογραφία του Billy the Kid που είχε ανακαλυφθεί προ ετών κοστολογήθηκε περί τα 5 εκατ. δολαρια.
Φωτό: Frank Abrams via AP

Δεν υπάρχουν σχόλια: