Μια μοναδική εμπειρία σ’ ένα παραμυθένιο χωριό, την Αγόριανη, που βρίσκεται στην αγκαλιά του Παρνασσού!

http://moretrends.gr/2017/12/28/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B7/



Κάθε χρόνο ο Παρνασσός αποτελεί για πολλούς την πρώτη επιλογή για να περάσουν εκεί τις μέρες των εορτών. Συνήθως επιλέγουν την Αράχοβα, αλλά εκεί κοντά σε υψόμετρο 900 μέτρων,  πάνω σε επτά λόφους στην αγκαλιά του Παρνασσού, βρίσκεται ένας τόπος βγαλμένος από παραμύθι. Η Αγόριανη ή Επτάλοφος όπως είναι η νέα της ονομασία, αποτελεί ένα πραγματικό διαμάντι του βουνού του Απόλλωνα. Πνιγμένη κυριολεκτικά σε έλατα και πλατάνια, με άγρια ομορφιά και κατάφυτες πλαγιές κερδίζει αμέσως όποιον επιλέξει να την επισκεφθεί.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
agoriani kataraktis 03
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
agoriani kataraktis 2agoriani kataraktis

Βρέθηκα εκεί, πρώτη φορά πριν ένα μήνα.  Η Αγόριανη είναι ένα να παραδοσιακό χωριό μέσα στα έλατα, με πετρόχτιστα σπίτια και καμινάδες που αχνίζουν, ταβέρνες που σερβίρουν ό,τι εμπνεύστηκε η μαγείρισσα, ξύλινες σοφίτες στρωμένες με φλοκάτες και άπειρα μονοπάτια για πεζοπορία. Τα πάντα συμβαίνουν γύρω από την λιθόκτιστη πλατεία του χωριού, με τα αιωνόβια πλατάνια να την κοσμούν και κάθε εποχή να της δίνουν διαφορετικά χρώματα και αρώματα! Τα ταβερνάκια και τα café της, που σερβίρουν γλυκά του κουταλιού σε τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός είναι καλός, δίνουν την κοσμική νότα στο κατά τ’ άλλα ήρεμο σκηνικό.
Η Αγόριανη είναι ένας μικρός επίγειος, ορεινός παράδεισος στην αγκαλιά του Παρνασσού. Στο χωρίο άλλωστε, σύμφωνα με τη μυθολογία οι Νεράιδες χόρεψαν για χάρη του Θεού Απόλλωνα και αν διασχίσετε το πέτρινο μονοπάτι από την κεντρική πλατεία, και αφήσετε τον ήχο που πλημμυρίζει ολόκληρη την ανηφορική διαδρομή να σας συνεπάρει, θα οδηγηθείτε σε έναν καταρράκτη, που θα νομίζετε ότι οι νεράιδες είναι ακόμα εκεί και χορεύουν στο ρυθμό του νερού που πέφτει ασταμάτητα!
Αυτή την εποχή, η Αγόριανη είναι πιο όμορφη από ποτέ… Λένε, ότι αν δεν έχεις δει την Αγόριανη χιονισμένη, δεν έχεις δει τίποτα. Οι χιονοπτώσεις είναι συχνό φαινόμενο εκεί τον χειμώνα, γεγονός που σε συνδυασμό με το ελατόδασος, συντελεί στη σύνθεση ενός μοναδικού παραμυθένιου σκηνικού. Κυριολεκτικά! Έτσι, δικαίως έχει αποκτήσει τη φήμη της βασίλισσας του χιονιού στον Παρνασσό… και όχι μόνο.

2468911131516IMG_6529

Οι προτάσεις μου
Διαμονή:

Ξενώνας Μαυροδήμος
Παραδοσιακός, ζεστός, φιλόξενος, με τους ιδιοκτήτες να σε καλωσορίζουν σα να είσαι δικός τους άνθρωπος! Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, μόλις 3 λεπτά από την πλατεία της Αγόριανης και στο σημείο όπου είναι χτισμένος, προσφέρει στον επισκέπτη πανοραμική θέα στο βουνό. Είναι φτιαγμένος με ξεχωριστό τρόπο, εξ’ ολοκλήρου από πέτρα και ξύλο λαξευμένα στο χέρι, όλα στο πνεύμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του τόπου. Τα δωμάτια ζεστά και χουχουλιάρικα, με αφράτα παπλώματα και μαξιλάρια και ξύλινες οροφές, συνθέτουν ένα σκηνικό που κάνει τον επισκέπτη να νοιώθει τόσο οικεία σα να βρίσκεται στο σπίτι του. Το πρωινό δίπλα στο τζάκι, πάντα με την φροντίδα της κας Βούλας, αποτελείται από μπουφέ που εκτός των άλλων περιλαμβάνει σπιτικές πίτες και χειροποίητες μαρμελάδες, μέλι από την περιοχή, τσάι του βουνού, φρέσκα αυγά και παραδοσιακά τυριά.
181 (1)12

Καφές-Ποτό – Φαγητό:

Aelia Espresso Bar
Στην κεντρική πλατεία της Αγόριανης βρίσκεται το Aelia Espresso Bar, ζεστό και cozy, με όμορφα τραπεζάκια και πολύ ωραίο service, που καταφέρνει να συνδυάσει τις σύγχρονες παροχές με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Εκεί μπορείτε να πιείτε πολύ καλό καφέ, να φάτε πεντανόστιμα γλυκά, ή μεζέδες μαζί με το τσίπουρό σας ή τα βράδυ το ποτό σας!
agoriani 09

Ταβέρνα Μαυροδήμος
Το εστιατόριο Μαυροδήμος, πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση της οικογένειας του Μαυροδήμου και βρίσκεται στο ίδιο χώρο με τον ξενώνα. Στο εστιατόριο θα γευθείτε πιάτα της γνήσιας τοπικής κουζίνας, μαγειρευτά φαγητά ή της ώρας, κυνήγι (αγριογούρουνο, λαγός, κ.α.), υπέροχες πίτες, μανιτάρια δάσους, σπιτικά γλυκά και πολλά άλλα , πάντα με τη συνοδεία ντόπιου κρασιού. Όλα τα πιάτα ετοιμάζονται με την φροντίδα και την μαεστρία του κου Θύμιου και της κας Βούλας. Αξίζει να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ μοσχάρι με κυδώνια, λαγό στιφάδο, ρεβίθια με μανιτάρια και αν υπάρχει κυνήγι αγριογούρουνο, ελάφι και ζαρκάδι.
45

Ταβέρνα «Τα Πλατάνια»
Η ταβέρνα «Τα Πλατάνια» βρίσκεται στην πλατεία της Αγόριανης, δίπλα στο ποτάμι που τροφοδοτείται από τον καταρράκτη. Ο εξωτερικός χώρος της ταβέρνας είναι από τους ομορφότερους στην περιοχή, αφού μπορεί κάποιος να απολαύσει το φαγητό του στην πλακόστρωτη πλατεία δίπλα στο ποτάμι. Τον χειμώνα στον εσωτερικό χώρο το τζάκι δεν σβήνει σχεδόν ποτέ και σε συνδυασμό με την ξύλινη διακόσμηση και την πέτρα, συνθέτουν ένα περιβάλλον που ταιριάζει απόλυτα με την περιοχή. Εκεί θα γευτείτε ντόπιες νοστιμιές και υψηλής ποιότητας κρεατικά. Ψητά της ώρας, σούβλα, χωριάτικες πίτες και φορμαέλα Αράχοβας είναι must επιλογές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις σπεσιαλιτέ της ταβέρνας: κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες, χοιρινό με σέλινο, χοιρινό με δαμάσκηνα, αρνάκι με μανιτάρια.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teresa Country Lodge Bar-Restaurant
Στο κεντρικό κτίριο του Teresa Country Lodge, σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής  στην Αγόριανη, μπορείτε να γευθείτε ιταλική κουζίνα με έμπνευση! Οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας θα βρουν στο εστιατόριο του Teresa ένα μοναδικό σημείο γευστικής εμπειρίας. Η μεσαιωνικού τύπου ατμοσφαιρική αίθουσα με την εκπληκτική θέα στον Παρνασσό, το επιβλητικό τζάκι σε συνδυασμό με τα πεντανόστιμα ιταλικά πιάτα που μαγειρεύονται με μαεστρία στην κουζίνα, υπόσχονται κάθε επίσκεψη να είναι μια μοναδική εμπειρία.
Στην κουζίνα του για τη σεζόν 2017-2018 θα βρίσκεται ο γνωστός ελληνοϊταλός σεφ Giorgio Spanakis με άκρως ανανεωμένο μενού. Το μενού καλύπτει όλα τα γούστα. Από καλομαγειρεμένες ιταλικές μακαρονάδες μέχρι gourmet πιάτα από ντόπια βιολογικά κρέατα του Παρνασσού.
3717053998134066

Elatos Resort & Health club.
Σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αγόριανη και εν μέσω μιας διαδρομής όλο έλατα, βρίσκεται το Elatos Resort, που είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από ξύλο έλατου και πέτρα. Το μπαρ του ξενοδοχείου, που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του κεντρικού σαλέ,  με το τζάκι και την ευρύχωρη βεράντα του, είναι ιδανικό για στιγμές χαλάρωσης με καφέ ή ποτό. Επίσης το εστιατόριο Ιταμός, με την πανοραμική θέα στο ελατοδάσος, με την ποικιλία και τις πλούσιες γεύσεις που προσφέρει από την  Ελληνική και διεθνή κουζίνα, εγγυώνται μια αξέχαστη γαστριμαργική εμπειρία!
34973892246107493497389324610751

Διαδρομές:
Επειδή η Αγόριανη προσφέρεται για διακοπές και χαλάρωση όλες τις εποχές και εάν είστε λάτρης της φύσης, αξίζει να διασχίσετε δύο από τα πιο γνωστά ορειβατικά μονοπάτια.
Εθνικό Μονοπάτι 22, Αγόριανη-Αγία Ελεούσα-Σουβάλα-Αρχαία Λίλαια :
Πρόκειται για την πιο μεγάλη και περιπετειώδη διαδρομή της περιοχής, η οποία διασχίζει 10 δύσκολα χιλιόμετρα και απαιτεί περισσότερες από τέσσερις ώρες. Ανηφορίζοντας από την Επτάλοφο (την Άνω Αγόριανη) πηγαίνεις νότια και κατηφορίζεις προς την Πολύδροσο, περνώντας μέσα από φαράγγια και ρέματα προς την πανέμορφη Αγία Ελεούσα. Από εκεί μπορείς να διαλέξεις δυτική πορεία προς την Αρχαία Λίλαια (με ένα επιβλητικό τείχος) ή ανατολική προς την Πολύδροσο ακολουθώντας και στις δύο περιπτώσεις τη σήμανση του εθνικού μονοπατιού 22.
agoriani 08

Αγόριανη – Δελφοί : Διασχίζοντας το διεθνές Ορειβατικό – Πεζοπορικό μονοπάτι Ε4 μέσα από το ομορφότερο ελατοδάσος στον Παρνασσό, φτάνετε σε περίπου 6 ώρες στους Δελφούς.
18agoriani 09

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Χριστίνα Ζάχου για την πρόταση και τον Ξενώνα «Μαυροδήμος»  ( www.mavrodimos-guesthouse.com) για τη ζεστή φιλοξενία. Επίσης την καλύτερη παρέα που είχα και περάσαμε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο! Κατερίνα Μαντά (K-Magazine) και την αδελφή μου Μυρτώ Τσουκαλά! Let’s Do It Again!

Κεντρική φωτογραφία και φωτογραφίες 7-15 & 30 via www.onparnassos.gr (credit to: Γιάννη Κωστελίδη)