Τρίτη 24 Απριλίου 2018

FT: Η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία έναντι άλλων χωρών




Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να μετακυλήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη στις χώρες του νότου, σύμφωνα με τους Financial Times.   

Η ΕΕ σκέφτεται να διοχετεύσει πόρους από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία σε κράτη έχουν πληγεί περισσότερα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, γράφουν οι FT. Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί τον Μάιο, σηματοδοτώντας έναν θεμελιακό επανασχεδιασμό της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.    

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η ΕΕ θέλει να υποστηρίξει με αυτόν τον τρόπο τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της Ένωσης, εισάγοντας και άλλα οικονομικά κριτήρια πλην του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.   

Τα διευρυμένα αυτά κριτήρια θα συνυπολογίζουν την ανεργία των νέων, την εκπαίδευση, την καινοτομία και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ μεταξύ των κριτηρίων θα είναι και η υποδοχή μεταναστών.   

Αν και οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων συζητούνται παρασκηνιακά για την ώρα, διπλωμάτες και αξιωματούχοι εκτιμούν πως το αποτέλεσμα θα είναι η ανακατεύθυνση των πόρων από τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και την Τσεχία προς κράτη του νότου όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.    

Οι αλλαγές αυτές είναι σίγουρο πως θα αποτελέσουν ένα από πλέον επίμαχα μέρη του προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027.   



Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: