Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Κυβέρνηση: Φυγή προς τα εμπρός


Με "φυγή προς τα εμπρός" στις πιέσεις της αντιπολίτευσης προς την κυβερνητική συνοχή θα απαντήσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, "εμβαθύνοντας" έτι περαιτέρω την προγραμματική συμφωνία τους.
Προς περαιτέρω σύσφιγξη βαίνουν οι πολιτικές σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, καθώς το δεδηλωμένο «μπλόκο» της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις «α λα καρτ πλειοψηφίες» στη Βουλή δημιουργεί νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα για τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Στον μεν ΣΥΡΙΖΑ θα σκέφτονται δύο φορές πριν «κατεβάσουν» δύο φορές κάποιο νομοσχέδιο που αφορά στην «αριστερή» ή «προοδευτική» ατζέντα στη Βουλή, στους δε Ανεξάρτητους Έλληνες θα σκέφτονται… δέκα πριν αποφασίσουν να διαφοροποιηθούν από το νομοσχέδιο αυτό: σε αυτή την φράση συγκεφαλαιώνεται το νέο δόγμα που ντε φάκτο «εμπλουτίζει» την άτυπη προγραμματική και πολιτική συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, καθώς αμφότεροι οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν αποφασίσει να μην δώσουν χώρο στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να αμφισβητήσουν την κυβερνητική συνοχή.

Μπλόκο στη συνείδηση

Τα νέα πολιτικά δεδομένα για την κυβέρνηση συνεργασίας προέκυψαν μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Φώφης Γεννηματά να προσχωρήσουν απολύτως στο δόγμα της «δομικής αντιπολίτευσης», καταψηφίζοντας τα πάντα, ακόμη κι όταν συμφωνούν με τα νομοθετήματα που θα κατατίθενται προς ψήφιση στη Βουλή! «Διπλές πλειοψηφίες τέλος», προειδοποίησε προχθές, από βήματος Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, είχε προσθέσει: «επιλέξατε τον Καμμένο, θα μείνετε με τον Καμμένο».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε, στην δική της ομιλία και η Φώφη Γεννηματά, διευκρινίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη εφεξής δε θα συμπράττει στην συγκρότηση α λα καρτ «προοδευτικής πλειοψηφίας» για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή άλλα νομοθετήματα που «σκοντάφτουν» στις «ευαισθησίες» των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κατόπιν συνεννόησης

Σε κάθε περίπτωση, μετά την απόφαση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να επισημοποιήσει ότι οι βουλευτές τους δε θα ψηφίζουν βάσει… συνείδησης, αλλά ανάλογα με τις κομματικές τους σκοπιμότητες, προκύπτουν νέες δυσκολίες για την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό και με δεδομένο ότι ακόμη κι όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν πολιτικά με την συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, παραδέχονται ότι «δεν υπάρχουν άλλες επιλογές», Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος βρίσκονται ήδη σε συνεννοήσεις, προκειμένου η κυβέρνηση να μην εκπέμπει εικόνα αστάθειας και ασυνεννοησίας. Εφεξής, μάλιστα, θα υπάρχει διαρκώς συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής, για να αποφεύγονται διαφωνίες, διαφοροποιήσεις, αλλά και να αποκρουστεί κάθε πιθανότητα για αμφισβήτηση της δεδηλωμένης της κυβέρνησης στη Βουλή.
Δεν ήταν τυχαία, στο πλαίσιο αυτό, η ολόθερμη πολιτική στήριξη που παρέσχε στον Πάνο Καμμένο προχθές ο Αλέξης Τσίπρας, για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.
Ταυτοχρόνως, τα νέα δείγματα της «εμβάθυνσης» της σχέσης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων φάνηκαν και χθες, όταν ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Βουλή, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την «Ταυτότητα Φύλου», ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ώστε όταν επανακατατεθεί η τροπολογία που λανθασμένα χαρακτηρίστηκε ως «τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης», να υπερψηφιστεί και από τα δύο κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: