Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου Κέντρου Πρόληψης "Διαδρομή"



ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ 25/09/2017
     Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας            « Διαδρομή»  (Σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών) εφαρμόζει και υλοποιεί στοχευμένα προγράμματα πρόληψης σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά προγράμματα σε εκπαιδευτικούς α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης , γονείς φυσικά πρόσωπα όλων των ηλικιακών ομάδων στην κοινότητα και συλλόγους.
     Η πρόληψη είναι μια θετική διαδικασία που περιλαμβάνει την εκμάθηση διαπροσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων αλλά και την ενίσχυση του εαυτού ώστε να βελτιώνει την αυτογνωσία του και να αποφασίζει υπεύθυνα.
     Η υιοθέτηση θετικής στάσης ζωής είναι ο σκοπός της φιλοσοφίας της πρόληψης  και ιδιαίτερα στους νέους λειτουργεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την λήψη μιας καίριας απόφασης, την άνοδο της αυτοεκτίμησης, την κατανόηση του συναισθηματικού πεδίου.
     Απαρτίζεται από  τρία επιστημονικά στελέχη ,  Παναγιώτα Σκαρλή( Ανθρωπιστικός Επιστήμονας και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης), Ερικέτη  Ιωάννα Φιλιππίδη ( Κοινωνιολόγος), Νίκος Λάιος ( Κοινωνικός Ανθρωπολόγος) και   Νίκος Κουλός     ( Διοικητικός Υπάλληλος).
     Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο η σύνθεση του οποίου είναι:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευστάθιος Κάππος, νόμιμος εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Φωκίδας, εκπαιδευτικός, πρωην Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας.
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τριανταφυλλιά Πιλάλα – Τσακίρη, νόμιμος εκπρόσωπος του Δήμου Δελφών, αντιδήμαρχος Δελφών Δ.Ε. Ιτέας, φυσικοθεραπεύτρια.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παναγιώτης Λύτρας, νόμιμος εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Άμφισσας
ΤΑΜΙΑΣ: Νίκη Γαλάτου, νόμιμος εκπρόσωπος Γενικού  Νοσοκομείου Άμφισσας, Τ.Ε.,           Msc Νοσηλεύτρια, τομεάρχης χειρουργικού τομέα Γενικού  Νοσοκομείου Άμφισσας.
ΜΕΛΗ: 1) Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, νόμιμος εκπρόσωπος Δήμου Δωρίδας, αντιδήμαρχος Δήμου Δωρίδας, οικονομολόγος.
2) Παρασκευή Καστρίτη, νόμιμος εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Άμφισσας.
3) Σκαρλή Παναγιώτα, νόμιμος εκπρόσωπος των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης.

     Το Κέντρο Πρόληψης « Διαδρομή», υλοποίησε τις εξής παρεμβάσεις  κατά το α΄εξάμηνο του 2017 :
·       Δημοτικό Σχολείο Κίρρας , Β΄,Γ΄, ΣΤ΄Δημοτικού (12 δίωρες συναντήσεις)
·       Δημοτικό Σχολείο Δεσφίνας , ΣΤ΄Δημοτικού ( 3 δίωρες συναντήσεις)
·       Νηπιαγωγείο Ερατεινής ( 4 δίωρες συαναντήσεις)
·       2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας ( 5 δίωρες συναντήσεις)
·        Ομάδα Γονέων με παιδιά στην α΄βάθμια εκπαίδευση Δεσφίνα ( 10 δίωρες συναντήσεις)
·       Γυμνάσιο Γαλαξιδίου , Α΄Γυμνασίου
με θέμα : « Ουσιοεξάρτησηση ( 12 δίωρες συναντήσεις)
·        Γυμνάσιο Γαλαξιδίου , (καθολική βραχεία παρέμβαση) με θέμα: «Το αλκοόλ»  . Πραγματοποιήθηκε προβολή ταινίας και ακολούθησε ελεύθερος διάλογος με τους μαθητές. ( διάρκειας 4 ωρών)
·       Γυμνάσιο Γαλαξιδίου , (καθολική βραχεία παρέμβαση) με θέμα : «Η εξάρτηση από το  διαδίκτυο». Προβολή διαφανειών, φύλλα εργασίας και ελεύθερος διάλογος .( διάρκειας 4 ωρών)
·     Γυμνάσιο Ερατεινής, καθολική παρέμβαση με θέμα : «Αλκοόλ- κάπνισμα»      (διάρκειας 4 ωρών) συμμετείχαν και Λυκειακές τάξεις ( Α΄Β΄Λυκείου)
·     Γυμνάσιο Λιδωρικίου. Καθολική παρέμβαση. Προβολή ταινίας με θέμα το αλκοόλ και ελεύθερος διάλογος.
·     Επαγγελματικό Λύκειο Άμφισσας ,Α’ Λυκείου.  Στοχευμένο πρόγραμμα για το καπνό και το αλκοόλ.   ( Α1-Α2)( 10 δίωρες συναντήσεις.) Συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας και παρέμβαση των ΤΕ Νοσηλευτριών στην εν λόγω ομάδα.
·     Μουσικό Γυμνάσιο Άμφισσας . Καθολική παρέμβαση με θέμα : « Αλκοόλ- κάπνισμα» ( διάρκειας τριών ωρών)
·     Εκπαίδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς α΄βάθμιας εκπαίδευσης  με θέμα : « Η αποφόρτιση στον χώρο εργασίας»( διάρκειας 3 ωρών)
·     Εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της β΄βάθμιας εκπαίδευσης με θέμα : « Εισαγωγή στην βιωματική προσέγγιση» ( διάρκειας τεσσάρων ωρών)
·     Γυμνάσιο Γαλαξιδίου: Ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών με θέμα :        « Έμφυλες ταυτότητες» ( διάρκειας 2 ωρών)
·      Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Εκδήλωση ανοιχτή στην κοινότητα σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Κίρρας , «Το θαλασσινό σχολείο» ( ζωγραφική σε μπλουζάκια με μηνύματα της πρόληψης, δημιουργία καρτών και ευχών, ξεπροβόδισμα της βαρκούλας της πρόληψης από την παραλία Κίρρας καθώς και θεατρικά και μουσικά δρώμενα.
·                Εφαρμογή και ολοκλήρωση του προγράμματος ,« Δικτύωση της Ελληνικής Αστυνομίας με τα Κέντρα Πρόληψης» στην Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας. ( Σε κλίμα αγαστής συνεργασίας  με την Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας, ολοκληρώθηκαν  τέσσερις δίωρες συναντήσεις με τους αστυνομικούς).
·                Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας , Νοσηλευτικό προσωπικό. Θέμα     «Η φροντίδα»
« Εισαγωγή στην Συστημική Καταξιωτική Διερεύνηση» ( 4 τρίωρες συναντήσεις)
·                Παραγωγή λευκώματος 275 σελίδων και παραγωγή βίντεο 20΄ (με τη συνεργασία του Ράδιο Άμφισσα στην επεξεργασία του ήχου).
·                Παρουσίαση του υλικού στο follow up συνέδριο του ΟΚΑΝΑ ΣΤΗΝ Αθήνα τον Ιούνιο του 2017.
·                Παραγωγή τεσσάρων βίντεο, υπό την μορφή της ψηφιακής αφήγησης, που αφορούσαν τα προγράμματα πρόληψης που εφαρμόστηκαν στις ομάδες μαθητών και τα οποία παρουσιάστηκαν στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς.
·                Σύνταξη της ετήσιας έκθεσης για το ΕΚΤΕΠΝ . ( Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά)
·                Υποδοχή αιτημάτων βοήθειας ( αριθ. Ατόμων 18)
·                Συγγραφή και δημοσίευση 3 άρθρων για το επιστημονικό περιοδικό «Τετράδια Ψυχιατρικής», με τίτλους:  1) “Αφιέρωμα στο περιοδικό ‘Science for the PeoplePart II».    2)  Κοινωνιοβιολογία: «Εργαλείο κοινωνικής καταπίεσης».    3)  «Για μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τομών και μετατοπίσεων.»

      Το Κέντρο Πρόληψης  «Διαδρομή» και το Διοικητικό  του Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τις Διευθύνσεις α΄βάθμιας και β΄βάθμιας , εκπαίδευσης, τις Σχολικές Μονάδες, την Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας, το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας και τα μέλη της κοινότητας μας για την συμμετοχή και τη συνεργασία στον κοινό μας αγώνα ενάντια στις εξαρτήσεις.
     Σας υπενθυμίζουμε ότι το Κέντρο μας παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του .

Εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας.

Tηλ επικοινωνίας : 2265023590/2265023837.
Φαξ 22650 72441

e mail : kp.fokidas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: