Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Γ. Βασιλείου (αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής) : Μεταλλεία βωξίτη στα Μέγαρα; Καθαρός παραλογισμός!







Όσοι «ξερόλες» τυχόν χαρακτηρίσουν αβάσιμους τους φόβους  των κατοίκων για τις συνέπειες μιας εξόρυξης βωξίτη στην περιοχή, «ας πάνε να δουν τι συνέβη στη Φθιώτιδα». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο, στον απόηχο της μεγάλης συγκέντρωσης που έγινε στα Μέγαρα, για το θέμα αυτό.  

Η συγκέντρωση ήταν τεράστια και δείχνει την ομόθυμη θέληση της τοπικής κοινωνίας, σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης.

«Το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για το σχέδιο της εξόρυξης, τώρα βρισκόμαστε στη φάση, κατά την οποία θα περάσει και από το περιφερειακό» ανέφερε ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει κι άλλες κινητοποιήσεις, κυρίως Συλλόγων.

«Η Δ. Αττική δεν αντέχει κι έναν κρανίου τόπο στα Μέγαρα»

Ο αντιεπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής τόνισε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα ουσίας στη Δυτική Αττική. Μεταπολεμικά η περιοχή – καλώς ή κακώς, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα- επελέγη για την ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα. Το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμισή της, καθώς μετατράπηκε σε απέραντη βιομηχανική ζώνη. Αρκεί να σκεφθείτε ότι υπάρχουν 19 δραστηριότητες που υπάγονται στην Οδηγία Σεβέζο (…). Στην περιοχή έχει ήδη ξεχειλίσει το ποτήρι, δεν χρειάζεται η παραμικρή νέα σταγόνα. Αυτό που επείγει είναι να τεθεί ένα ‘Στοπ’ στη διαδικασία της επιδείνωσης, ένα ‘ως  εδώ και μη παρέκει’. Και, αμέσως μετά, να υλοποιηθεί η οικολογική αναβάθμιση της περιοχής. Η λειτουργία μεταλλείων είναι πέρα από κάθε λογική».    

Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ακόμη πως, βάσει των επιστημονικών δεδομένων και της εμπειρίας, κανείς δεν πρέπει να τρέφει- ή να καλλιεργεί- αυταπάτες για τις συνέπειες που θα είχε το εγχείρημα της εξόρυξης. «Θα γινόταν εκεί ένας ‘κρανίου τόπος’», είπε χαρακτηριστικά. Ούτε η Δυτική Αττική, ούτε οι ζωές των κατοίκων θα το άντεχαν αυτό, πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, η Δυτική Αττική παρέχει το κατ’ εξοχήν κατάλληλο πεδίο, για να ενσαρκωθεί η αρχή, την οποία διακήρυξε ο πρωθυπουργός: «Δίκαιη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος».

Ο τουρισμός και  τα σχέδια της Περιφέρειας

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ Βασιλείου απέκρουσε το «δόγμα», βάσει του οποίου οι – ήδη επιβαρυμένες, περιβαλλοντικά-  βιομηχανικές περιοχές είναι αναπόφευκτο να «υποδέχονται» νέες δραστηριότητες. Είπε χαρακτηριστικά:
«Ξέρετε, η Δυτική Αττική δεν είναι μόνο μαυρίλα. Υπάρχουν πανύψηλα βουνά, όπως τα Γεράνια, το όρος Πατέρας, ο Κιθαιρώνας. Υπάρχει πράσινο. Υπάρχουν καταγάλανες ακρογιαλιές, σε Κινέτα, Γερμενό, Ψάθα, Αλεποχώρι. Ειδικά από την πλευρά της Κινέτας, θα προκληθεί μεγάλο πρόβλημα, αν γίνει εξόρυξη (…). Πρόκειται εν ολίγοις για περιοχή με τουριστικές δυνατότητες. Κι αυτές θέλουμε ως Περιφέρεια να τις ενισχύσουμε. Συνεπώς η ιδέα περί μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι ασύμβατη και με τους σχεδιασμούς που έχει η Περιφέρεια, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής».

«Θα είναι η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα και δίπλα… αυτό;»
Πρόκειται για ζήτημα κεφαλαιώδες για την περιοχή και τους κατοίκους, συνόψισε ο κ. Βασιλείου. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει κάτι ακόμη, επίσης ασύμβατο… Υπενθυμίζω πως το 2021 η Ελευσίνα θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το σκέφτεστε; Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα και δίπλα μια απερίγραπτη κατάσταση;»   




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον Φωκιδα εννοουσε πρωτα και μετα Φθιωτιδα. Πρόκειται εν ολίγοις για περιοχή με τουριστικές δυνατότητες. Κι αυτές θέλουμε ως Περιφέρεια να τις ενισχύσουμε. Συνεπώς η ιδέα περί μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι ασύμβατη και με τους σχεδιασμούς που έχει η Περιφέρεια, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής».Πολυ ωραια κι εμεις εδω τι θελουμε για τον τοπο μας βωξιτη ανεμογεννητριες ιχθυοκαλλιεργειες χυτα και υποβαθμιση..