Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες ύψους 3,5 δισ. ευρώ προβλέπει το αναπτυξιακό σχέδιο




«Δημοσιονομικό χώρο» για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες συνολικού ύψους 1,8% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022.
Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλαν χθες τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με τίτλο «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις: Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις», ανέφερε πως αυτός ο «δημοσιονομικός χώρος» των 3,5 δισ. ευρώ είναι ένας από τους πυλώνες του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί την προσεχή Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα κατατμηθούν στην επόμενη τετραετία, ωστόσο το βασικό τους κομμάτι θα εμπροσθοβαρές ήτοι θα αφορά σε παρεμβάσεις που θα ληφθούν για το 2019, το οποίο είναι και εκλογικό έτος.
Αυτός βέβαιο ο σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει μέσα στο Μάιο και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, το οποίο θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες για το εάν η μείωση του αφορολόγητου θα ενεργοποιηθεί το 2019 αντί το 2020 και το εάν θα εφαρμοστούν ή όχι τα λεγόμενα «θετικά» μέτρα που έχει ψηφίσει από πέρυσι η Βουλή (ευνοϊκές παρεμβάσεις για κοινωνικά αδύναμες ομάδες).
Σημειώνεται πως το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης που συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί κατά την τρίτη αξιολόγηση ανέφερε σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο (Growth Strategy) ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που όχι μόνο θα διασφαλίζουν την πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ, αλλά θα αποσκοπούν επίσης στην επίτευξη των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: