Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΕΛ.ΠΕ: Τα επτά «κλειδιά» για την πώληση του 50,1%





Ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές αλλά και εταιρίες του αραβικού κόσμου, που θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμπορία αργού και πετρελαιοειδών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εκδηλώνεται για την πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Αυτό αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο Euro2day.gr, θέλοντας να δείξουν ότι τα ΕΛ.ΠΕ. είναι στο μικροσκόπιο του ενδιαφέροντος επιχειρήσεων του κλάδου, που θέλουν να αξιοποιήσουν το διυλιστήριο για το διεθνές εμπόριο.
Οι ίδιοι παράγοντες, αναφορικά με την αξία του πωλούμενου ποσοστού του 50,1%, εκτιμούν με βάση τις οικονομικές επιδόσεις και τα μεγέθη του ομίλου πως η κατώτατη βάση τίθεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τονίζουν ότι σε αποκρατικοποιήσεις τέτοιου μεγέθους, οι επενδυτές συστήνουν κοινοπραξίες με τη συμμετοχή και fund, ώστε να υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση της εξαγοράς και της συνέχειας των επενδυτικών σχεδίων.
Κατά τ' άλλα, από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναδεικνύεται και το γεγονός του μεγέθους του deal που θέλει να πετύχουν το ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση και ο όμιλος Λάτση, που πουλά το 30,1% (από το 45,47%). Το δημόσιο δίνει το 20% από το 35,48% που ελέγχει σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, τα κριτήρια συμμετοχής που πρέπει να πληρούν οι συμμετέχοντες είναι:
1. Αν πρόκειται για εισηγμένη εταιρία σε χρηματιστηριακή αγορά, θα πρέπει η μέση κεφαλαιοποίησή της  τα τελευταία τρία χρόνια και τους 12 τελευταίους μήνες, επτά ημέρες πριν από την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, να είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
2. Στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι εισηγμένη και υποβάλει ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις, θα πρέπει τα μέσα ίδια κεφάλαιά της για τα τρία πιο πρόσφατα οικονομικά έτη να είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και επιπλέον τα ίδια (ενοποιημένα, αν υπάρχουν) ίδια κεφάλαια των μετόχων στις ετήσιες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της πρέπει να ισούνται με 2 δισ. ευρώ ή υψηλότερα για το τελευταίο οικονομικό έτος.
3. Εάν ο ενδιαφερόμενος είναι fund ή μια εταιρεία ιδιωτικών συμμετοχών, πρέπει να διαθέτει ενεργά, δεσμευμένα και μη επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις.
4. Στην περίπτωση κοινοπραξίας, οι απαιτήσεις χρηματοοικονομικής επιλεξιμότητας εφαρμόζονται σε κάθε μέλος του σχήματος αναλογικά, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού κάθε μέλους σε αυτό.
5. Εάν ο ενδιαφερόμενος είναι μέλος κοινοπραξίας, τα προαναφερόμενα κριτήρια μπορεί να ικανοποιηθούν από οποιαδήποτε άλλη εταιρία του σχήματος, αρκεί να αποδείξει στο ΤΑΙΠΕΔ και στον όμιλο Λάτση ότι θα έχει τη δέσμευση για οικονομική στήριξη από το μέλος της ομάδας των επιχειρήσεων.
6. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει αμέσως ή εμμέσως (μέσω άλλης εταιρίας-μέλους τους) να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία για τρία χρόνια στους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
7. Αν πρόκειται για κοινοπραξία, αρκεί ένα μέλος της να πληροί το προαναφερόμενο κριτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: