Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ταλαιπωρήστε από αιμορροΐδες; Τι κάνει να τρώτε και ποια βότανα μπορούν να βοηθήσουν;


της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Οι αιμορροΐδες είναι μάζες από αγγειακό ιστό που μπορεί να προεξέχουν από τον πρωκτό και πολύ συχνά αιμορραγούν.
Ο όρος αιμορροΐδες προέρχεται από τις λέξεις αίμα και ρέω.
Ο ένας στους τρεις ανθρώπους του πληθυσμού της γης θα ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα.

Αν νιώθετε τσούξιμο και πόνο στην περιοχή του πρωκτού και παρατηρείτε αίμα γύρω από τα κόπρανα έχετε αιμορροΐδες
Η πάθηση αυτή οφείλεται σε διάταση των φλεβών που βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού και δημιουργούν τοπικά φλεγμονή όταν κάποιο από τα αγγεία αυτά σπάσει και δημιουργήσει θρόμβο. Είναι, δηλαδή, κιρσοειδής διατάσεις του αιμορροϊδικού φλεβικού πλέγματος.
Συνήθως, οι αιμορροΐδες ταλαιπωρούν ανθρώπους δυσκοίλιους και γυναίκες που είχαν πολλούς τοκετούς.

Οι αιμορροΐδες αποτελούν, δυστυχώς, μια πολύ διαδεδομένη κατάσταση  μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αποτελούν ταμπού που κάνει τους ανθρώπους να ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό. Οι άνθρωποι φοβούνται να αναζητήσουν μια πιο αποτελεσματική λύση για ένα πρόβλημα που είναι αποτέλεσμα κυρίως του σύγχρονου τρόπου ζωής, της χαμηλής σωματικής δραστηριότητας, του fast food και της καθιστικής ζωής.
Οι αιμορροΐδες έχουν διαφορετική αιτιολογία εμφάνισης και για την πρόληψή τους είναι απαραίτητο ο άνθρωπος να πίνει πολύ τακτικά υγρά, να καταναλώνει επίσης υγρά τροφή και να προσέχει ιδιαίτερα την υγιεινή του.

Η αρχική θεραπεία για την ήπια έως μέτρια νόσο συνίσταται στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, των υγρών από το στόμα για ενυδάτωση και αναλγητικά για τον πόνο. 


Μια σειρά από μικρές επεμβάσεις μπορεί να γίνουν εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή δεν βελτιώνονται με τη συντηρητική θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση είναι αποκλειστικά για εκείνους που αποτυγχάνουν να βελτιωθούν μετά τα συντηρητικά μέτρα και υποφέρουν.
Το ήμισυ των ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις αιμορροΐδες τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα αποτελέσματα από τη συντηρητική θεραπεία είναι, συνήθως, καλά.

Όπως ειπώθηκε σε πρόσφατο συνέδριο χειρουργικής πρωκτού και εντέρου, κάθε χρόνο 650.000 κρέμες και αλοιφές δίδονται από τα φαρμακεία για τις αιμορροΐδες 
Οι άνθρωποι αναζητούν συχνά μια λύση ενάντια στις αιμορροΐδες στην εναλλακτική ιατρική. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να τις καταπολεμήσετε.

Μέτρα για την ανακούφιση από τις αιμορροΐδες
Πάρτε παγάκια σε μια πλαστική σακούλα και να καθίσετε επάνω για περίπου 20 λεπτά.
Τσαi – Για  τις εξωτερικές αιμορροΐδες Τοποθετήστε ένα φακελάκι τσάι σε ζεστό υγρό  στο σημείο που πονάει.
Το τσάι χαμομηλιού και το ζεστό μπάνιο είναι μια πολύ καλή λύση κατά των αιμορροΐδων. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, προσθέτοντας στο νερό τσάι χαμομηλιού και μείνετε μέσα στο νερό για περίπου 15-20 λεπτά. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλοιφή χαμομηλιού στις αιμορροΐδες. Το χαμομήλι είναι καλό, διότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καταπραΰνει τον ερεθισμένο ιστό και μειώνει την ερυθρότητα. 

Η Ντομάτα – Η ντομάτα είναι καλή για την ανακούφιση των αιμορροΐδων. Βάλτε μια λωρίδα ντομάτας κρύα από το ψυγείο
Μελιντζάνα σιγοβράστε πολλά κομμάτια Βρέξτε μια γάζα και τοποθετήστε τα  επάνω στην πάσχουσα περιοχή  Την επόμενη μέρα πλύσιμο με χαμομήλι ή θυμάρι.
Απλώστε φρέσκα φύλλα σέσκουλα στην πληγείσα περιοχή για σχεδόν άμεση ανακούφιση.

Aloe Vera Gel – μπορεί να ανακουφίσει επίσης  τις αιμορροΐδες.  Μια άλλη καλή επιλογή είναι να πάρετε το χυμό της αλόης βέρα που πωλούν έτοιμα στα καταστήματα. Μπορείτε να πάρετε μισό φλιτζάνι την ημέρα. Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού υγρή aloe vera μετά τα γεύματα. Τα έλαια  καστανιάς και αλόης ελαχιστοποιούν τον πόνο και θεραπεύουν τις αιμορροϊδες. Μπορείτε επίσης να τρίψετε το ζελέ της αλόης στις αιμορροΐδες σας για άμεση ανακούφιση.
Λινέλαιο για να καταπραΰνει τις αιμορροΐδες ,διατηρεί την δυσκοιλιότητα μειώνοντας την ανάγκη να πιέσετε τον εαυτό σας όταν πηγαίνει στην τουαλέτα. Επίσης τα λιπαρά οξέα να καταναλώνετε που βοηθούν την επούλωση των ιστών. Μπορεί να αγοράσετε σε κάψουλες ή στα φαρμακεία.
Αμυγδαλέλαιο
Το Αμυγδαλέλαιο, γνωστό για τις μαλακτικές και απορροφητικές του ιδιότητες, θα βοηθήσει περισσότερο τις εξωτερικές αιμορροίδες.
Ελαιόλαδο
Το Ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χρησιμοποείται για τις εξωτερικές αιμορροίδες.
Χυμοί
Δοκιμάσετε ένα τριήμερο με βάση τους χυμούς. Αυτό γρήγορα θα καθαρίσει τα υπολείμματα που έχουν συσσωρευτεί στον πεπτικό σωλήνα. Αν είστε πολύ δυσκοίλιοι, μπορείτε να προσθέσετε σκόνη psyllium στους χυμούς.
Κρεμμύδι – Ένα κόκκινο κρεμμύδι, με ανάλατο βούτυρο και τρεις σκελίδες σκόρδο. Ανακατέψτε μαζί τα τρία συστατικά σε μια βαζελίνη Εφαρμόστε στο ορθό την νύχτα. Μετά από μια εβδομάδα θα παρατηρήσετε μεγάλη βελτίωση.
Κρεμμύδι φρέσκο
Μπορείτε να βράσετε ένα κρεμμύδι φρέσκο μέχρι να μαλακώσει, να το κάνετε πολτό το και να διπλώσετε τον πολτό σε μια καθαρή γάζα ( ή λεπτό βαμβακερό ή λινό ύφασμα) .
Tοποθετήστε το κατάπλασμα στην ευαίσθητη περιοχή και μείνετε ξαπλωμένοι όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Οι δραστικές ουσίες που περιέχει το κρεμμύδι ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και περιορίζουν την έντονη διαστολή των αγγείων τοπικά.
Κρεμμύδι και το γάλα – Ανακατέψτε τέσσερα μεγάλα κρεμμύδια σε κομμάτια. Προσθέστε τα στο μισό κιλό γάλα  Καλύψτε τα και σιγοβράστε. Αφαιρέστε το σκεύος από την φωτιά και προσεκτικά  βάλτε το μείγμα  σε ένα άλλο κουβά
Βάλτε το μείγμα κάτω από το κάθισμα της τουαλέτας. Καθίστε αναπαυτικά και αφήστε τον ατμό για ανακούφιση τις αιμορροΐδες. Στην  Πλήρη θεραπεία βάλτε βαζελίνη στην πληγείσα περιοχή.
Πατάτα ένα κατάπλασμα για την ανακούφιση των αιμορροΐδων – Τρίβουμε την πατάτα και τυλίξτε την σε μια πετσέτα. Εφαρμόστε απευθείας πάνω από στον πρωκτό και στη συνέχεια κάντε συσπάσεις των μυών για 15 λεπτά. Εφαρμόστε αυτήν την θεραπεία αρκετές φορές την ημέρα
Λεμόνι
Ο χυμός λεμονιού περιέχει διάφορα συστατικά, τα οποία μπορούν να σας δώσουν ανακούφιση από τις αιμορροΐδες Πιείτε το χυμό ή απλώστε τον στις αιμορροΐδες
Πλύσιμο με χυμό ενός λεμονιού σε ζεστό νερό μας φέρνει ανακούφιση σε αιμορροϊδική κρίση.
Κυδωνιά
Καταπλάσματα ψητού κυδωνιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους πόνους από αιμορροΐδες. Το κατάπλασμα γίνεται είτε απευθείας στην περιοχή εξωτερικά είτε
διπλώνοντας το ψητό κυδώνι σε ένα λεπτό λινό ή βαμβακερό ύφασμα και τοποθετώντας
το στις εξωτερικές αιμορροΐδες
Αλοιφή συνταγή
1 κουταλιά της σούπας κερί μέλισσας, λανολίνη 1 κουταλάκι του γλυκού, 10 φύλλα μπανανιας 100 ml ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα φύλλα μπανανιάς  και μαγειρέψτε τα σε χαμηλή φωτιά στο ελαιόλαδο για 30 λεπτά.  προστίθεται το μελισσοκέρι και λανολίνη. Όταν κρυώσει, η αλοιφή εφαρμόζεται στην προσβεβλημένη περιοχή. Αψήφησε το για 24 ώρες


Βότανα για τις αιμορροΐδες
Η λαική σοφία και η εμπειρική πρακτική, έχουν δείξει στο πέρασμα των χρόνων ότι τα βότανα με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική θεραπεία για το πρόβλημα των αιμορροίδων (και όχι μόνο ασφαλώς).

Η φυσική τους προέλευση δεν εξασφαλίζει όμως την απουσία παρενεργειών ιδιαίτερα αν γίνεται χρήση εσωτερική. Να συμβουλευτείτε πρώτα τη βοήθεια ειδικών, βοτανολόγων ή βοτανοθεραπευτών. Ασφαλώς δεν συγκρίνεται η ασφάλεια των βοτάνων συγκριτικά με των χημικών και συνθετικών φαρμάκων, παρ’ολαυτά χρειάζεται η δέουσα προσοχή.

Αγριοκαστανιά:  Ένα βότανο θαύμα για τους κιρσούς, τα αγγεία, τη φλεβίτιδα και τις αιμορροΐδες! Η αγριοκαστανιά, είναι ίσως ένα από τα λιγοστά βότανα που καταπολεμά όλα αυτά μαζί ιδιαίτερα τους  κιρσούς και τη  φλεβίτιδα που είναι πραγματικά κάτι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί και δύσκολα μπορεί να εγγυηθεί ένα βότανο ότι το κάνει από μόνο του χωρίς τη συνέργεια και άλλων συστατικών η βοτάνων. Για αυτό το βότανο της αγριοκαστανιάς είναι τόσο σημαντικό! Αποτελεί τη λύση του προβλήματος από μέσα και σίγουρα είναι ένα βότανο που προλαμβάνει κι ενισχύει γι αυτό και είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις θαυμαστές και τόσο απαραίτητες ιδιότητες του.
Έγχυμα: ρίχνετε ένα φλιτζάνι βρασμένο νερό σε 1-2 κουταλιές ξηρό καρπό και το αφήνετε να μουλιάσει επί 15 λεπτά. Το έγχυμα πρέπει να πίνεται μέχρι τρεις φορές τη μέρα η να το αλείφεται στα προσβεβλημένα μέρη ως λοσιόν. 

Ζοχαδόχορτο (Ζοχάδα = Αιμορροΐδα)
Είναι ειδικό στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να ληφθεί εσωτερικά ή εξωτερικά σαν πολύ αποτελεσματική αλοιφή. Είναι επίσης χρήσιμο σε περίπτωση που χρειάζεται ένα στυπτικό.

Καλέντουλα ή το Αγριμόνιο για την εσωτερική αγωγή των αιμορροΐδων. Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
Η δεύτερη αποτελεσματική φυσική θεραπεία είναι να αναμείξετε κρέμα καλέντουλα που είναι ιδανική για τους ερεθισμούς του δέρματος, μαζί με μέλι σε ίσες ποσότητες και να εφαρμόσετε το μείγμα απευθείας στις αιμορροΐδες. Αφήστε το μείγμα να δράσει και θα δείτε σχεδόν άμεσα τα καταπραϋντικά αποτελέσματα. 

Mαϊντανός
Για να ανακουφίσετε τις αιμορροΐδες, μπορείτε να βράσετε για 10 λεπτά ένα μεγάλο μάτσο μαϊντανό σε ένα ποτήρι γάλα. Στη συνέχεια, τυλίξτε το μαϊντανό μέσα σε μια γάζα και κάντε με αυτήν ένα τοπικό κατάπλασμα. Tο ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε αν για κατάπλασμα βάλετε ωμό μαϊντανό, τον οποίο θα έχετε χτυπήσει στο μπλέντερ.

Τσουκνίδα
Η τσουκνίδα λόγω των στυπτικών ιδιοτήτων της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διόγκωσης των αιμορροΐδων. Λόγω των στυπτικών ιδιοτήτων της μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία από μικροτραυματισμούς στο δέρμα. Τα φρέσκα φύλλα τσουκνίδα όταν τοποθετούνται στο δέρμα και ιδιαίτερα στην περιοχή των νεφρών προκαλεί τσούξιμο και κάψιμο και επιδρά στην βαθιά χαλάρωση από ρευματικούς πόνους.
Βράζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας σε ένα λίτρο νερό και πλένουμε την προβληματική περιοχή

Xαμομήλι
Yπάρχει ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από τους πόνους των αιμορροΐδων: το μπάνιο με χαμομήλι. Pίξτε μία μικρή χούφτα λουλούδια χαμομηλιού σε 1 λίτρο νερό. Bάλτε τα να πάρουν μία βράση και στη συνέχεια αφήστε τα για 10 λεπτά. Προσθέστε το αφέψημα στο νερό με το οποίο έχετε γεμίσει την μπανιέρα σας και απολαύστε, χάρη στις ιδιότητες του χαμομηλιού, ένα καταπραϋντικό και αναλγητικό

Λάπαθο
Το λάπαθο θεωρείται στυπτικό, διουρητικό και καθαρτικό. Οξυγονώνει τους ιστούς καιυποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όλα τα αέρια μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται, καθώς περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, βιταμίνες, μέταλλα καιιχνοστοιχεία. Είναι τονωτικό για τη χολή λόγω των φυτοοιστρογόνων και των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.
Φτιάχνουμε επιθέματα με πολτοποιημένα φύλλα Λάπαθων για τις εξωτερικές αιμορροΐδες.

Σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο, όπως το γνωρίζει αρκετός κόσμος, αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου. το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης, είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ - μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα. 

Δενδρολίβανο: είναι αναλγητικό, αντισηπτικό, καλό για το κυκλοφορικό, ρυθμιστικό, αντισπασμωδικό, στυπτικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν κάνει να χρησιμοποιείτε για μακρό χρονικό διάστημα αλοιφές ή κρέμες για τις αιμορροΐδες, γιατί είτε μπορεί να λεπτύνει το δέρμα στο σημείο με επιδείνωση του προβλήματος, είτε να επικαλυφθεί σοβαρότερο πρόβλημα. Έτσι καλό είναι, αν για αρκετό διάστημα έχετε πρόβλημα με τις αιμορροΐδες και δεν υποχωρεί με τις αλοιφές και τις κρέμες, να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.


Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2016/04/hemorrhoids-herbs.html#ixzz5DUWG9KeN

Δεν υπάρχουν σχόλια: