Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

«Νέες Σκουριές» στη Φωκίδα από S&B καταγγέλλουν οι κάτοικοι

«Νέες Σκουριές» στη Φωκίδα από S&B καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Καταγγελίες ότι η “S&B” του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου με τις πλάτες της κυβέρνησης σχεδιάζει επιφανειακή εξόρυξη στο κοίτασμα «Αλεφάντω»
Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κάτοικοι στα Καστέλλια Γραβιάς στη Φωκίδα, αντιδρώντας στα σχέδια της μεταλλευτικής εταιρίας S&B για επιφανειακή εξόρυξη στο κοίτασμα «Αλεφάντω».
Στη Φωκίδα έχει σημάνει γενικός ξεσηκωμός και όλοι κάνουν λόγο πως αν προχωρήσουν τα σχέδια του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου και των συνεργατών του, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με «νέες Σκουριές».
Κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν πως αν τελικά περάσουν τα σχέδια της S&B του κ. Κυριακόπουλου και γίνουν οι επιφανειακές εξορύξεις η περιοχή θα μοιάζει με φάντασμα, με κρανίου τόπο, με κατεστραμμένη φύση και φυσικά θα έχει χάσει οριστικά και αμετάκλητα κάθε άλλη προοπτική ανάπτυξης.
Αν τα σχέδια προχωρήσουν σε υλοποίηση σημαίνει ότι μετά το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Μήλο, η “S&B” θα εστιάσει τη μήνη κατοίκων μιας ακόμα περιοχής με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος αφού θα επιβαρύνει και θα καταστρέψει ένα πανέμορφο και πανάρχαιο φυσικό τοπίο. Από την άλλη πλευρά, η επωδός του ομίλου είναι γνωστός. Στο όνομα της ανάπτυξης και των νέων θέσεων εργασίας δελεάζει τους κατοίκους.
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων καταγγέλλουν ότι όπως συνέβη και στη Μήλο έτσι και στη Φωκίδα, η “S&B” θα τους πετάξει ένα «ξεροκόμματο για να τους βουλώσει το στόμα» εν είδει αντισταθμιστικών.
 Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα
 Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι όπως απέδειξε το παράδειγμα με την εξόρυξη «Βλαχοθανάση» στις Καρούτες, οι υποσχέσεις της εταιρίας και συγκεκριμένα του διευθυντού Παραγωγής Βωξίτη της “S&B” κ. Γιάννη Σανούδου για αντισταθμιστικά οφέλη αποδείχτηκαν έπεα απτερόεντα που ξεχάστηκαν προκλητικά, μόλις η εταιρία έκανε τη δουλειά της και ξεκίνησε την εξόρυξη. Τις καταγγελίες κάνουν οι κάτοικοι και επιρρίπτουν ευθύνες σε όσους έδωσαν άδειες και επέτρεψαν αυτήν την επιχειρούμενη «τριτοκοσμική υποβάθμιση», όπως υπογραμμίζουν.
Οι κάτοικοι και οι οικολογικές οργανώσεις καλούν την επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής να παρέμβει και σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει να ενημερωθούν η πρόεδρος της επιτροπής κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Συρμαλένιος, οι οποίοι διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον για την περίπτωση της Μήλου. Λένε μάλιστα ότι με τις πλάτες της κυβέρνησης, η “S&B” επιχειρεί να αποτελειώσει την περιοχή του Καστελιού προκειμένου να εξορύξει επιφανειακά το κοίτασμα της Αλεφάντως μετατρέποντας την περιοχή σε κρανίου τόπο.
Σε αντίθεση με τη Μήλο, εδώ διχασμός δεν υπάρχει. Οι κάτοικοι έχουν μία κοινή γραμμή και καταγγέλλουν: «Τα σχέδια του Κυριακόπουλου δεν θα περάσουν»!
Για το λόγο αυτό μάλιστα, σήμερα Σάββατο 9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των κατοίκων του στο δημοτικό σχολείο, στις τεσσερισήμισυ το απόγευμα. Μάλιστα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Δελφών κ. Γ. Ιωσηφίδης έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ της Φωκίδας και καλεί τους κατοίκους της περιοχής -και όχι μόνο- σε γενικό ξεσηκωμό.
Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «η “S&B” για μια ακόμη φορά, έχοντας προφανώς τις πλάτες των υπαλλήλων της στην κυβέρνηση και στην τοπική διοίκηση, εφορμά ακάθεκτη να αποτελειώσει την περιοχή του Καστελιού προκειμένου να εξορύξει επιφανειακά το κοίτασμα της Αλεφάντως μετατρέποντας την περιοχή σε κρανίου τόπο». Ο κ. Ιωσηφίδης υποστηρίζει πως θα χρησιμοποιήσει ως πέμπτη φάλαγγα τους συμπατριώτες μας (και όχι μόνο) εργαζόμενους που βέβαια μετά θα τους απολύσει!
 Τι λένε οι τοπικοί παράγοντες
 Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Δελφών, οι δραστηριότητες της “S&B” του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου χαρακτηρίζονται ως ένα συνεχές έγκλημα. «Να εκβιάζει δηλ. τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να αποκομίζει τον αμύθητο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοί της. Χρησιμοποιεί για τους λόγους αυτούς χρήματα και συντοπίτες μας πρόθυμους να στηρίξουν τη βρώμικη δουλειά της. Είναι οι δοκιμασμένες μέθοδοι που γεύτηκε στο σύνολο του ο λαός της περιοχής εδώ και πολλές δεκαετίες. Φτάνει πια!», κατήγγειλε ο κ. Ιωσηφίδης σύμφωνα με τα ιστολόγια "avantipopolo", "karteria" και "orafok".
Σύμφωνα με τον τοπικό παράγοντα, η εξόρυξη μεταλλείου σε ένα σύστημα όπου κυριαρχεί η λογική του κέρδους των επιχειρήσεων είναι αδύνατον να γίνει με περιβαλλοντικούς όρους όπως διατείνονται όλες οι άλλες Δημοτικές Παρατάξεις.
«Όλοι αυτοί λένε συνειδητά ψέματα. Αριστερά και δεξιά ψαλτήρια που υπηρετούν το ίδιο σύστημα είναι, με διαφορές μόνο στο δια ταύτα. Έχουμε μεγάλη εμπειρία όλοι μας από τέτοιου είδους πολιτικάντηδες.Εξόρυξη με σεβασμό στο περιβάλλον μπορεί να γίνει μόνο σε ένα σύστημα που τα μέσα παραγωγής (μηχανήματα-εγκαταστάσεις) θα τα έχουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Που με έναν κεντρικό σχεδιασμό η εξόρυξη αυτή θα συνδυαστεί με τη βιομηχανική επεξεργασία (αλούμινα- αλουμίνιο) και τη μεταποίηση τους προς όφελος του λαού και μόνο. Αυτή η πολιτική που θα υλοποιείται με εργατικό έλεγχο, διασφαλίζει και περιβάλλον και εργασία για όλους και αξιοπρεπείς αμοιβές με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, μιας και ο παραγόμενος πλούτος θα αξιοποιείται από τους ίδιους τους εργάτες για την κάλυψη αυτών των αναγκών», επισήμανε.
Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία πρέπει να κατανοήσουν ότι σε καμιά περίπτωση τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας, σημείωσε ο κ. Ιωσηφίδης και εκτιμά ότι θα ζήσουν ακόμη χειρότερα την κόλαση της αντιλαϊκής – αντεργατικής λαίλαπας αν δεν σταθούν στο πλευρό των υπολοίπων εργαζομένων, αγροτών και επαγγελματιών και αν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά τέτοια φαινόμενα ασυδοσίας και αυταρχισμού.
ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr/

 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο κυριος ιωσηφιδης τωρα φωναζει για την εταιρια πριν ενα χρονο δουλευε εκει και τωρα οικολογος ποσα ρουφηξε απο την εταιρια?και στα καστελια γιατι φωναζουν ποσα ατομα τρωνε ψωμι απο την εταιρια?τωρα φωναζουν?

Ανώνυμος είπε...

Ποιος κύριος είπατε; Αυτός ο κύριος του ΚΚΕ; Πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου; …Η Φωκίδα δεν ξέρει τον ρόλο του ΚΚΕ στο θέμα αυτό; … Ας μιλάει λιγότερο καλύτερα… Και ας μαζέψουν και τα “πρωτοπαλίκαρά” τους. Εκείνα, που κάθε φορά που κάνουν συγκέντρωση οι κάτοικοι, στέλνονται να κάνουν …αντισυγκέντρωση!!… με τις στολές της εταιρείας!… και μετά κατεβαίνουν στις συγκεντρώσεις με τις σημαίες του…ΠΑΜΕ!!!
Αυτή δε η αναφορά του για τα "αριστερά...ψαλτήρια" κι αν δεν είναι! Αυτοπροσδιορισμός;

Ανώνυμος είπε...

ΤΣΙΠΡΑΙΟΙ-ΠΑΠΑΡΗΓΑΙΟΙ ΦΑΤΕ ΤΑ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ ΣΑΣ.ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ.

Ανώνυμος είπε...

Ψωμί τρώνε, αποκαταστάσεις δεν βλέπουν και φωνάζουν. Εύχονται η S&B να έδειχνε την ίδια ευαισθησία που δείχνει και στη Μήλο.

Πέτρος Ελευθερίου είπε...

O γνωστός Κος Ιωσηφίδης που μια ζωή το έπαιζε Εργατοπατέρας γιατί δεν μας λέει πόσα έπαιρνε στην Εταιρεία;;

Όταν δούλευε δεν έβγαζε άχνα εναντίον της Εταιρείας και τώρα ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος για τα Οικολογικά ;;

Δεν ρωτάτε καλύτερα τι ακριβώς ρόλο παίζει το ΚΚΕ και ο Σ(Φ)ΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά τα θέματα ;;

Ανώνυμος είπε...

Πέτρο Ελευθερίου,

Τον μισθό από την εταιρεία τον έπαιρνε τιμής ένεκεν ή μήπως έχυνε ιδρώτα και τον έπαιρνε;

Δεν μας λες εν τάχει τι ρόλο ακριβώς νομίζεις ότι παίζει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ στις εξορύξεις;

Πέτρος Ελευθερίου είπε...

Sαφώς και εργαζότανε όταν εργαζότανε ο Κος Ιωσηφίδης..

Τότε όμως τουμπεκί ψιλοκομμένη..
Τώρα τι έγινε τον έπιασαν τα οικολογικά του ;;;

Το μεγαλύτερο λάθος του Καραμανλή ήταν ότι επέτρεψε τον Κουμμουνισμό..

Και όταν σας φτύνουν..
Σας φτύνουν..

Μην αυταπατάσθε ότι βρέχει